2023-06-13 12:03:00
Volkswagen Golf R 333
Volkswagen Golf R 333
Zdroj: VW

Limitka menom Volkswagen Golf R 333 stojí viac ako 76 000 €. Stála...

Nemecká automobilka Volkswagen ukázala, že vie spraviť špeciálnu edíciu už minulý rok, keď oslavovala 20. výročie založenia divízie R.

Vtedy dostalo špeciálnu sériu viacero vozidiel, ale zo všetkých sa najviac vynímal Golf R 20th Anniversary Edition. Tento bol za 59 995 €, čo už niektorým slabším jedincom spôsobovalo mdloby. Teraz internety obrátila na ruby nová alternatíva na poli limitiek a má názov Golf R 333.

Čo znamená to číslo v názve? Znamená rovno dve veci. Prvá je, že toto auto je obmedzené na 333 kusov celkovo celosvetovo. Je to tak jedna z najraritnejších verzií Golfu ôsmej generácie, ktorá kedy vznikne. A čo má ešte teda naviac? Výbava tohto modelu bola rozšírená o maticové predné svetlá IQ.Light, ale aj o audiosystém Harman Kardon s výkonom 480 W. Všetky tieto doplnky sú však v tieni žltého krikľavého laku s odtieňom Lime. Je doplnený o čierne nálepky na bokoch hovoriace o špeciálnej sérii. Vozidlo stojí na 19-palcový zliatinových diskoch s čiernym lakovaním a obutím do semi slickov.

Lenže to nie je všetko, Horste, Golf R 333 ponúka ešte niečo naviac. Motor s objemom 2 litre je tu upravený tak, aby ponúkal ešte vyšší výkon ako má základná verzia R-ka. Konkrétne je od výroby naladený na 245 kW (333 k). Ďalšou vecou je, že krútiaci moment zostal rovnaký, teda na úrovni 420 Nm, podobne ako má základná verzia. Motor spolupracuje so sedemstupňovou automatickou prevodovkou s dvomi spojkami a využíva tiež špecialitu Golfu R, pohon všetkých 4 kolies s magickým zadným diferenciálom. Ten dokáže spôsobiť, že je vozidlo možné vodiť zákrutami bokom. Áno, s Golfom R sa dá aj driftovať. Chcete to? Je to na vás, mne to nejako nesadlo. Nesadlo aj kvôli tomu, že Golf R je brutálna zbraň na čistú a dokonalú jazdu. A Golf R 333 so semi slickami bude na to použiteľný ešte lepšie.

Golf R 333 zrýchli na stovku za 4,6 sekundy, čo je o 0,1 sekundy kratší čas ako potrebuje základný Golf R. Maximálna rýchlosť je, od minulého roka, už štandardne posunutá na 270 km/h. To, čo je však najšialenejšie je cena. Kým základný Golf R stojí okolo 50 000 €, tento stál na nemeckom trhu 76 410 €. Stál, lebo všetky kúsky sa vypredali v priebehu osem minút od otvorenia objednávok. Tam vidieť skutočne veľkú vieru v danú limitovanú edíciu. Lebo 76-tisíc za Golf...

Aj keď špeciálny a limitovaný a limetovaný farbou. To je cena, ktorú napríklad Ford pýta za Ranger Raptor so šesťvalcom, alebo za Mustang Mach 1 s vybrúseným osemvalcom a ešte vám ostane. Ale všetky tri autá sú úplne inými zvieratami v iných rybníkoch. Tak čo, dali by ste toľko za limetovaný Golf?

 


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo