2022-10-25 17:30:00
Hyundai Grandeur 2023
Hyundai Grandeur 2023
Zdroj: Hyundai

Hyundai Grandeur - kórejská vlajková loď prichádza v 7. generácii

Hyundai Grandeur 7. prichádza šesť rokov po uvedení šiestej generácii.

Hyundai Grandeur nie je meno v našich končinách známe. Je to však vrcholný počin kórejskej automobilky, počin, ktorý existuje napriek rozvoju prémiovej značky Genesis. Grandeur svojim kolegom od Genesis nechce konkurovať priamo, avšak odpískať ho úplne, to by vedenie automobilky jednoducho neznieslo. Pritom v Európe toto auto nenájdete a od roku 2017 neexistuje ani na americkom trhu. Napriek tomu sa zo svojej vlasti vyváža a v zahraničí sa volá aj Azera. Podstatné je, že nová generácia prichádza a v porovnaní s modelmi Genesis je celkom jasne odlíšiteľná tak ako sú najnovšie modely značky Hyundai odlíšiteľné od všetkého ostatného. Skrátka, nový Grandeur nesie dizajnový jazyk súčasného Hyundaiu, ktorý spája futurizmus so silnými stopami minulosti. V prípade tohto prémiového sedanu ešte dodáva veľkú šírku, dĺžku, výrazne predĺžený rázvor a luxus na palube.

Ak si v galérii obzriete zadnú časť auta, budete mať rovnako ako ja, pocit, že ste tieto krivky už niekde videli. Mne pohľad na zadok tohto auta evokuje elektrický Ioniq 6, samozrejme vo všetkej umiernenosti, ktorú takýto reprezentatívny sedan ako Grandeur má mať. Nuž a prečo sa tomuto auto venujeme, keď v Európe nebolo a ani nebude? Je to celkom jednoduché: lebo je to obdivuhodný sedan s obdivuhodným dizajnom, ktorý opäť dokazuje to, čo si európsky zákazník nechce priznať: že škatule od mlieka s veľkými kolesami nie sú tým najkrajším, čo na cestách môžeme stretnúť. Sedan má stále silu, aj keď je špecifický ako toto auto.

Inak, takto pred rokom sa meno Grandeur skloňovalo tiež. Hyundai totiž zobral prvú generáciu auta z roku 1986 a premenil ju na elektromobil. Jeho hranatý dizajn je ešte príjemnejší na pohľad a obdiv ako budúca siedma generácia, no pravdou je, že hranatý sedan vytrhnutý z minulosti už nie je ani príliš bezpečný, ani aerodynamický. Tiež však stojí za pohľad. Aj ten nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo