2015-04-29 13:35:11
Vysoka rychlost
Vysoka rychlost

Česi zvýšia rýchlosť na diaľniciach na 150 km/h. Pozor, nie všade!

Dnes český parlament schválil novelu zákona, ktorá zvyšuje maximálnu možnú povolenú rýchlosť. Nejde však o plošné zvýšenie rýchlosti.

A to nielen na diaľnici, ale aj na cestách prvej triedy. Po vybraných diaľniciach a úsekoch diaľnic bude možné jazdiť rýchlosťou do 150 km/h, na vybraných cestách prvej triedy a úsekoch bude maximálna povolená rýchlosť do 110 km/h namiesto súčasnej 90 km/h. Zákon však ešte musí prejsť senátom a podpísať ho musí prezident. Očakáva sa však, že nakoniec nadobudne platnosť. Za návrh hlasovalo 114 zo 172 prítomných poslancov. Keď návrh prešiel, v sále sa ozvali výkriky radosti. Poslanci teda jednoznačne chcú jazdiť rýchlo.

Ktoré úseky diaľnic budú novinkou dotknuté určí ministerstvo dopravy na základe vhodných technických a stavebných podmienok. V prípade ciest prvej triedy budú mať tieto kompetencie jednotlivé kraje.

Poslanci ale upozorňujú, že nejde o automatické zvýšenie rýchlosti na všetkých diaľniciach. Podľa pozmeňovacieho návrhu poslanca ODS Ivana Adamca, ktorý pôvodný návrh vytvoril, by sa mohlo zvýšenie rýchlosti povoliť iba za dobrého počasia a nízkej intenzity dopravy na úsekoch, ktoré sú nové, majú kvalitný povrch a je na nich dostatočný rozhľad. Signalizovať by ho mali elektronické dopravné značky.

Zákon prešiel aj keď bol proti minister dopravy Dan Ťok. Podľa neho sú diaľnice projektované iba na maximálnu rýchlosť do 130 km/h a tiež si myslí, že by v prípade platnosti zákona museli byť predĺžené pripájacie pruhy, aby mali automobily vchádzajúce na diaľnicu dostatok času zvýšiť rýchlosť. Práve preto bude ministerstvo veľmi vážne uvažovať nad tým, ktoré úseky budú mať vyššiu povolenú rýchlosť. Kompetencie má totiž práve ministerstvo.

Mnohí laici i odborníci sa obávajú, že zvýšenie rýchlosti zvýši nebezpečenstvo na diaľniciach. Väčšina však prijíma nové pravidlá kladne. Už dnes sa najmä na D1 bežne jazdí rýchlosťou okolo 150 km/h. Obavy tak súvisia najmä s tým, že po novelizácii mnohí ešte zvýšia rýchlosť.

Skúsenosti z iných krajín však naznačujú, že sa práve naopak zvýši bezpečnosť premávky najmä preto, lebo sa zníži rozdiel medzi najpomalšími a najrýchlejšími. Väčšina z tých, ktorí doteraz porušovali predpisy sa totiž môže radšej prispôsobiť a jazdiť v rámci predpisov. Otázka je ako budú na novú situáciu reagovať vodiči v Česku.

Čo myslíte, mohol by sa obdobný návrh uplatniť aj u nás?

Ján Hargaš
ZDROJ: iDnes.cz, Blesk.cz, CS rozhlas

Komentáre k článku


Stream naživo