2018-01-10 12:25:00
BMW M5 2017
BMW M5 2017
Zdroj: BMW

VIDEO: Natankovať nové BMW M 5 sa dá aj počas driftu!

Dá sa čerpať palivo do BMW M5 počas jazdy? Dokonca počas jazdy bokom?

Mníchovská automobilka neprestáva prekvapovať. Po predstavení nového BMW M5 v auguste 2017 sa v poslednom čase zamerala na jeho promovanie. V bežnej produkčnej verzii sa M5-ka nedávno postarala o najrýchlejšie kolo na Shanghai International Circuit.

Teraz je na rade parádny kaskadérsky kúsok s novou generáciou modelu M5 v hlavnej úlohe. Americké zastúpenie automobilky prinieslo najprv upútavku na kaskadérsky kúsok.

Podľa všetkého malo ísť podľa prvých informácií o snahu dotankovať M5 počas driftovania. Nové video má totiž zvýrazniť driftérské vlastnosti novinky. Značka ich ospevuje ako vynikajúce, hoci vozidlo má namiesto pohonu iba zadnej nápravy veľmi vyspelý pohon všetkých kolies xDrive.

Pohon auta zabezpečuje vidlicový osemvalcový biturbo motor s objemom 4,4 litra. S výkonom 441 kilowattov (rovných 600 koní) sa dostane z nuly na stovku za 3,4 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h, ale za príplatok sa dá posunúť až na 305 km/h. Nová generácia je napriek pohonu všetkých kolies ľahšia ako predchádzajúce generácie, váži 1855 kg.

Na kompletné finálne video bolo treba počkať do 9. januára, teda do včera. Už vám ho pridáme tiež, aby ste mali predstavu, na čo sa to vlastne v BMW chystali... Teraz už vieme, prečo je dobré vedieť tankovať auto počas driftovania. Americké zastúpenie BMW malo v pláne zlomiť svetový rekord v dĺžke driftu. Na umelo zavlažovanej kruhovej dráhe nie sú problémom ani tak pneumatiky, ako skôr palivo. S minulou generáciou modelu M5 dokázal inštruktor Johan Schwartz driftovať viac ako 82 kilometrov. To je iba zlomok z toho, čo sa podarilo teraz. BMW dosiahlo nový rekord zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov.

Najdlhší drift na svete meria 374 kilometrov. Počas neho museli niekoľkokrát tankovať. Prečo? Auto by totiž nemalo mať úplne plnú nádrž pre lepšie vyváženie auta. Navyše by to aj tak nepomohlo, lebo pri drifte má auto výrazne vyššiu spotrebu, ako pri ormálnej jazde. Ak chceli urobiť nový rekord, potrebovali by mať paliva obrazne „za vagón“.

Najprv teda museli všetko dobre pripraviť a potom sa išlo na vec. Hlavnú rolu si zahralo BMW M5 novej generácie, ktoré má štandardne šikovný pohon všetkých kolies s driftovacími módom. Za volant sa opäť posadil Johan Schwartz, ktorý krúžil pravými dverami napred až do chvíle, keď autu začal dochádzať benzín. Na pomoc vyrazila druhá M päťka za volantom s Mattom Mullinsenom. Druhý Matt, tentoraz Butts „trčal“ vyklonený z pravého zadného okna. V rukách mal špeciálne tankovacie zariadenie.

Rekordné auto nebolo celkom bežné, sériové. Dostal pretekársku palivovú nádrž, ku ktorej prispôsobili aj tankovací systém s bajonetom. Podľa videa sa počas pokus o rekord tankovalo celkovo štyri razy. Každé trvalo približne 50 sekúnd. Boli to napínavé momenty, počas ktorých sa mohlo prihodiť čokoľvek - od nehody, cez požiar, až po pomliaždenie „tankovača“.

Hoci sa to pri pozeraní videa možno nebude zdať, nebolo všetko ideálne a pokus o rekord nešiel úplne podľa plánu. Vozidlá sa dokonca aj ľahko zrazili. BMW M5 však nakoniec dokázalo počas ôsmich hodín „predriftovať“ 374 kilometrov. To s prehľadom stačilo na zápis do Guinessovej knihy rekordov. Teraz bude oveľa náročnejšie prekonať tento nový rekord...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo