2013-01-02 13:53:34
Dakar štartuje v sobotu
Piesok, duny, púšť a rozľahlé, nekonečné končiny budú sprevádzať všetkých zúčastnených.
Zdroj: Amaury Sport Organisation

Dakar štartuje v sobotu

Aj tento rok sa prestížna súťaž odohrá na cestách - necestách v Peru, Argentíne a v Chile. Účastníci sú už na mieste, veď štart súťaže je o pár dní.

Presnejšie už túto sobotu, 5. januára. Skôr ako sa mohlo všetko pripraviť na štart, museli 22. a 23. novembra naložiť viac ako 700 súťažných, organizátorských, sprievodných a novinárskych vozidiel na loď Rió Imperial vo francúzskom prístave Le Havre. Po trojtýždňovej plavbe sa zasa všetky vylodili v prístave El Callao v Lime. Tam čakali na svoje posádky. Napríklad minuloroční víťazi Cyril Despres a Stéphane Peterhansel prišli priamo z letiska medzi prvými, keď sa na Silvestra 31.12.2012 o 10:00 tamojšieho času otvorili brány uzavretého parkoviska. Rozhodli sa prísť priamo k svojim tímom a strávili koniec roka pri preberaní vozidiel. Oslavy Nového roka vymenili za vybavovanie colných formalít a už včera okolo poludnia bolo odovzdaných vyše polovice vozidiel.

Kontrola a preberanie

Budú trvať tri dni v oblasti Magdalena, kde zriadili miesto pre technické a administratívne kontroly. Súťažiaci sa  tam budú schádzať už 2. januára v popoludňajších hodinách. "Dakarská dedina" - miesto stretnutia pre pretekárov, rely sponzorov a divákov, je hneď vedľa na stráženom parkovisku, kde budú vozidlá zaparkované pred štartom.

Zdroj: Amaury Sport Organisation

Cez tri krajiny

Štartuje sa hlavnom mesta Peru, v Lime. Trasa vedie smerom na juh, do Chile, odtiaľ do Argentíny a naspäť do Chile, kde sa 20. januára súťaž skončí záverečnou ceremóniou s vyhlasovaním výsledkov. Celá súťaž má 14 etáp. Po ôsmej je jeden oddychový deň a 19. januára je naplánovaná posledná etapa s cieľom v hlavnom meste Santiago de Chile.

Vyše 8000 kilometrov

Dĺžka tratí je odstupňovaná a rôzna pre motocykle, autá a kamióny. Prvé štyri etapy sú spoločné, s rovnakou dĺžkou. Potom nastupujú rozdiely. Najviac majú najazdiť jazdci v kategórii automobilov - 8574 km. O niečo menšiu porciu majú motocyklisti - 8423 km. Pre kamióny je určená trasa, ktorá meria 8121 km.

Slováci na Dakare

Máme svoje želiezka v súťaži. Tentoraz je to pätica súťažiacich. Z nich štyria na motocykloch. Najskúsenejší je Ivan Jakeš. Má štartovné číslo 32 a je to pre neho už šiesty štart. V minulom roku musel pre poruchu odstúpiť podobne, ako Ján Zaťko (105). Dušan Čipka (73) skončil minulý rok pri svojej premiére 75. a jeho ambíciou je dotiahnuť to do 50. miesta. Štefan Svitko s číslom 6 na novom motocykli KTM sa doteraz umiestnil na 13. mieste pri svojom prvom štarte v roku 2010, o rok neskôr odstúpil z 8. miesta a minulý rok to bolo už 5. miesto. Na Dakare bude štartovať aj jeho otec, Štefan Svitko na bugine Arctic Cat Wildcat 1000 (456), spolujazdcom je Ján Rumbli.

Aby ste sa naladili na správnu vlnovú dĺžku, máme ešte jedno promo video zostavené z minulých ročníkov súťaže v Južnej Amerike.

Jozef Vydra
ZDROJ: A.S.O., dakar.com

Komentáre k článku


Stream naživo