2012-11-15 16:26:14
Ušetrite za palivo
Najradšej by sme tankovali lacné palivo

Ušetrite za palivo

Stále rastúce ceny palív nás nútia šetriť kde sa dá. Čím sú benzín a nafta drahšie, tým viac máte pocit, že je vaše auto smädnejšie? Naordinujte mu teda odvykaciu kúru, či aspoň diétu.

Nemusí to byť nevyhnutne výmena auta za bicykel, či vlastné nohy (aj keď toto riešenie je niekedy vhodné).  Začať treba u seba. Štýl jazdy totiž radikálne ovplyvňuje spotrebu. Vyskúšajte neveľké, no účinné zmeny vašich jazdných návykov. Nielen že ušetríte palivo a vďaka tomu svoje peniaze, ale bude to ešte aj plus pre životné prostredie. Je veľa dôvodov, pre ktoré by ste mali prehodnotiť svoje návyky. Verte, že to stojí za to.

Zdroj: SAAB

1: Jazdite plynule

Zabudnite na štýl plyn – brzda. Snažte sa, aby vaša jazda bola plynulá a rovnomerná. Vyhnete sa tak na palivo náročnému zrýchľovaniu a opätovnej strate pohybovej energie pri brzdení. Jazdite čo najviac konštantnou rýchlosťou, vyhýbajte sa rýchlym štartom i zastaveniam, lebo takýto spôsob vyžaduje väčšiu prácu vášho motora. Nezahrievajte motor na mieste – a kým je studený, jazdite veľmi „diétne“.

2: Pravidelne kontrolujte tlak

Podhustené pneumatiky odkroja z vašej peňaženky dvakrát: vďaka väčšiemu jazdnému odporu zvyšujú spotrebu paliva a rýchlejšie sa opotrebujú. Optimálne je nafúkať pneumatiky mierne nad optimálny tlak. O 20 % prehustená pneumatika znamená pokles životnosti o 10 %, pričom sa opotrebováva hlavne stred behúňa. Pneumatika podhustená o 30 % má životnosť nižšiu dokonca o 50 % a značné opotrebovanie okraja behúňa. S podhustenými pneumatikami rastie vplyvom väčšieho valivého odporu spotreba až o 20 %. Pozor: prehustené pneumatiky majú menšiu priľnavosť.

3: Sledujte otáčky

Dnešné motory - aj tie vznetové, vedia pracovať v širokom rozsahu otáčok. No optimum majú v podstatne menšom rozpätí. Pri rozbiehaní preraďte na vyššiu rýchlosť, keď je otáčkomer približne medzi 2000 a 2500 otáčkami. Tak dosiahnete optimálne otáčky motora pre malú spotrebu. Pozor: Nejazdite na vysokom prevodovom stupni a nízkych otáčkach. Podtočený motor nespotrebuje oveľa menej paliva, ale je viac namáhaný, čo znižuje jeho životnosť.

4: Predvídajte

Neustále kontrolujte situáciu pred vozidlom - až kam dovidíte. Lepšie tak môžete predpokladať, čo sa môže stať. Dôležité je to nielen pre vašu bezpečnosť, ale lepšie viete prispôsobiť, alebo udržať svoju konštantnú rýchlosť bez potreby brzdenia a novej akcelerácie. Vyhnete sa tým zbytočnej spotrebe paliva

5: Klimatizujte s mierou

Klimatizáciu používajte striedmo, je veľkým žráčom energie. Ak je auto rozpálené od slnka, najprv poriadne vyvetrajte oknami, až potom pustite klímu. Automatická má nižšiu spotrebu, ako manuálna. Pri tej si zadovážte teplomer interiéru. Hlavne v lete nastavte klimatizáciu maximálne na 6 stupňov Celzia nižšiu teplotu, ako je vonku.

6: Zatvorte okná

V meste to nie je také kritické, ale na diaľnici zvyšuje spotrebu paliva hoci aj jediné otvorené okno. Vnikajúci vzduch výrazne zvyšuje odpor. Lepším riešením je „bezprievanové“ vetranie s použitím deflektorov na oknách (ktoré ale tiež mierne zvyšujú odpor vzduchu).

7: Plánujte si cestu

Ak to nie je nevyhnutné, aby ste sa vybrali na cesty v presne danú hodinu, určite si čas, kedy budete cestovať. Vyhnite sa tým pravidelným dopravným zápcham a trasám, na ktorých môžu vzniknúť. Niekedy stačí celkom málo - vyraziť na cestu o pol hodinu skôr, alebo naopak neskôr. Okrem paliva tak ušetríte aj čas strávený za volantom a ešte čosi - vaše nervy. Predídete aj zvýšenej únave, ktorej sa pri posúvaní v kolónach nevyhnete.

8: Odľahčite sa

Presnejšie neproduktívny náklad. V kufri, ale aj inde v aute sa nájdu zbytočnosti, ktoré „musíte“ voziť, no nikdy ste ich nepoužili. Minimalizujte tento balast. Vytrieďte veci a zbytočnosti vyložte, alebo ak sa dá, tak vyhoďte. Spotreba je priamo úmerná zaťaženiu vozidla. Každé kilo dole znižuje spotrebu. Vždy jazdite bez (odmontovateľných) strešných nosičov a strešných boxov, ak ich práve nevyužívate. Najmä boxy sú aerodynamickou brzdou. Odmontovaním zvýšite tiež akustický komfort a znížite hmotnosť a ťažisko auta. Takže bude bezpečnejšie a ovládateľnejšie.

9: Komfort kontra spotreba

Za luxus sa platí. Prídavná navigácia, mobil v nabíjačke, ale aj vyhrievané spätné zrkadlá, vyhrievané sedadlá, elektricky ovládané okná, či MP3 alebo DVD prehrávač – to všetko si pýta energiu a teda aj palivo. Obmedzte používanie prístrojov s nabíjaním. Najväčšími elektrožrútmi sú klimatizácia, vyhrievané sedadlá a vyhrievané zadné okno. Ak „idete na spotrebu“, využívajte tieto prvky naozaj len vtedy, keď je to potrebné

10: Rada na záver...  alebo celkom na úvod?

Nezabúdajte na pravidelnú údržbu. Ovplyvňuje nízku spotrebu. Doprajte motoru včas kvalitný olej, pravidelne meňte vzduchový (aj palivový) filter. „Šetrenie“ sa v tomto bode nevypláca. Rozladený, zanedbaný motor „žerie“  viac. A keď potrebujete nové pneumatiky, vyberte si energeticky úsporné. Môžu výrazne ovplyvniť celkovú spotrebu paliva. Približne 20% z každej nádrže totiž vďaka valivému odporu „spotrebujú“ práve pneumatiky.

Čo najviac zvyšuje spotrebu paliva

Studený motor

+ 200 % (prvý kilometer jazdy)

Neekonomický jazdný štýl

+ 30 až 50 %

Náklad na streche

+ 20 až 25 %

Strešný box

+ 13 až 16 %

Dodatočné spojlery

+ 10 až 30 %

Klimatizácia

+ 5 až 10 %

Zimné pneumatiky v lete

+ 5 %

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo