2016-07-21 12:35:00
Toto je Graham. On
Toto je Graham. On nehodu prežije, čo vy?
Zdroj: meetgraham.co.au

VIDEO: Toto je Graham. Na rozdiel od vás dokáže prežiť automobilovú nehodu!

Ľudské telo, akokoľvek unikátne, je v prípade automobilových nehôd nedostatočne vyzbrojené.

Sily, ktorým musí ľudské telo čeliť pri dopravnej nehode sú také veľké, že i pri nízkych rýchlostiach hrozia vážne život ohrozujúce zranenia. Kým ľudské telo dokáže veľmi dobre čeliť nárazom plynúcich z vlastnej anatómie a jej limitov – napríklad pri potknutí sa pri behu, telo nie je prispôsobené na omnoho vyššie sily pri automobilovej nehode.

Práve preto dnes automobilky míňajú stámilióny eur na zvyšovanie bezpečnosti na cestách (na popud ľudí, úradov, i samých seba), a to ako prostredníctvom konštrukcie vozidiel, deformačných zón, použitia rozličných materiálov, tak i prostredníctvom aktívnej ochrany pomocou vyspelej elektroniky, senzorov, počítačov, ktoré nehode dokážu zabrániť, či aspoň ju zmierniť. Ani ich snaha však za desiatky rokov a miliardy eur nedokázala zabrániť smrteľným nehodám. A to bez ohľadu na to, či sú ľudia v bezpečnostnej klietke automobilu, na motorke s helmou, či ako najzraniteľnejší účastníci dopravy – chodci vystavení fyzikálnym silám.

Práve preto vznikol v Austrálii projekt Graham, za ktorý je zodpovedná agentúra TAC - Transport Accident Commision z austrálskej provincie Victoria. „Spoznaj Grahama,“ spája vedomosti lekárov akým je chirurg na traumatológii Christian Kenfield, odborníkov na automobilovú bezpečnosť akým je dopravný inžinier zaoberajúci sa nehodami David Logan a umelkyne Patricie Piccinini. Otázka, ktorú si položili znie jednoducho: „ako by asi vyzeral človek, ktorý by dokázal čeliť nárazu pri dopravnej nehode?“

Stručne a skrátka, tak ako mnohokrát predtým sa ľudia rozhodli zahrať na matku prírodu a ukázať ako by taký človek musel vyzerať, aby dokázal bez vážnych zranení prežiť i závažnejšie nehody.

Otázka je dôležitá najmä pri ochrane chodcov, ktorých okrem vlastného tela nechráni prakticky nič. No tým stojaci za projektom Graham sa zaoberal všetkými situáciami, ktorým musí človek pri dopravnej nehode čeliť – bez ohľadu na dopravný prostriedok.

A tak je Graham lepšie pripravený byť zrazeným chodcov, byť zrazeným motorkárom i byť členom posádky v havarovanom automobile.

Zdroj: meetgraham.co.au

Graham má posilnenú hlavu, rebrá, zmenenú anatómiu nôh, kolien a zmenenú má i kožu a vrstvy pod ňou. Najzaujímavejšia je rozhodne obrovská hlava prakticky bez krku. Veľká lebka chráni Grahamov mozog ako helma. Zvonku je spevnená kosť s deformačnými zónami, vnútri je viac tekutiny a mozog je lepšie upevnený proti pohybu, ktorý mu v prípade nehody hrozí. Ako vysvetľuje Christian Kenfield chirurg z Kráľovskej nemocnice v Melbourne v Austrálii: kým hlava sa pri náraze do pevnej prekážky zastaví, mozog pokračuje ďalej a dostane „ranu“ ako nárazom do prednej časti lebky, tak následne i zadnej. Následkom týchto rán sa mozog môže vážne poškodiť, človek môže mať trvalé postihnutie a to ako pohybu, tak najmä intelektu.

Práve preto je i samotná spevnená lebka zvonku chránená tukovými airbagmi. I Grahamova tvár je prispôsobená lepšiemu zvládaniu nárazu – Graham má menej vystúpený nos, ktorý pri nehode trpí azda najviac. Od zlomeniny až po vážne poškodenie „materiálu“ za kosťou s následnou nutnosťou plastických operácií. Jeho tvár je taktiež lepšie chránená pred uvoľnenými čiastočkami skla, či ostrými predmetmi tukovými výplňami.

Ak možno ľudské telo a evolúciu za niečo pochváliť – z hľadiska automobilových nehôd, je to hrudný kôš. Ten dokáže nárazom vzdorovať skutočne výborne, dokáže najmä rozložiť silu nárazu prostredníctvom ohybu rebier, avšak aj hrudný kôš má svoje limity a keď ich energia nárazu prekročí, skončí to zlomeninami rebier, prípadne poškodením vnútorných orgánov. Práve preto má Graham silnejšie rebrá a tie navyše z vonkajšej strany obalené tukovými airbagmi, ktoré dodávajú hrudníku vyššiu pružnosť.

Zdroj: meetgraham.co.au

Mimoriadne zaujímavé sú aj dolné končatiny. Graham má totiž kolená, ktoré sa dokážu ohýbať do všetkých smerov (nie len do jedného). Tým dokáže lepšie čeliť napríklad bočnému nárazu v aute, či nehode pri ktorej auto vrazí do chodca. Zmenená je i anatómia holennej kosti, ktorú má Graham lepšie chránenú. Práve holenná kosť je najslabšie chránenou kosťou ľudského tela, ktorá sa zlomí pri veľkej časti nehôd ako prvá. Graham ju má skrytú nielen pod tenkou vrstvou kože, ale kosť má iný tvar a je chránená šľachou.

Jeho nohy nie náhodou pripomínajú nohy kengury. Takto nastavené nohy s jedným kĺbom navyše dokážu fungovať ako struny a sú jedným z najlepších Grahamových ochranných riešení. V prípade hroziacej kolízie chodca s autom, mu umožnia doslova „uskočiť“ z dosahu. V prípade samotného nárazu vďaka doplnkovému kĺbu lepšie rozložia pôsobiacu energiu.

Zdroj: meetgraham.co.au

Cieľom projektu bolo nielen poukázať na to ako veľmi odlišne by musel človek vyzerať, aby skutočne dokázal prežiť dopravnú nehodu a to aj v moderných autách vybavených airbagmi a bezpečnostnými asistentmi. Najmä poukazujú na zraniteľnosť ľudí, ktorých evolúcia jednoducho neprispôsobila na následky zlyhaní pri využívaní vlastných vynálezov.

Detaily o Grahamovi zistíte v tomto videu. Ak chcete lepšie porozumieť všetkým „evolučným“ zmenám, ktoré Graham získal, zájdite na túto vynikajúcu interaktívnu stránku www.meetgraham.com.au.

Ján Hargaš
ZDROJ: MeetGraham

Komentáre k článku


Stream naživo