2014-07-01 10:01:22
F-type R vs GT-R
F-type R vs GT-R

VIDEO: Čo je lepšie? Nissan GT-R alebo Jaguar F-type R?

Nissan predstavil vylepšené GT-R-ko pre rok 2014. Jaguar zas úplne nový F-type R. Ktoré auto je rýchlejšie?

Poďme na to najprv tabuľkovo. Nissan GT-R má Podkapotou dvakrát preplňovanú V6-tku s obsahom 3,8 litra, s výkonom 405 kW (550 k) a s krútiacim momentom 632 Nm. Má 4x4, automatickú šesť stupňovú prevodovku a maximálnu rýchlosť 315 km/h.

Jaguar F-type R má Podkapotou päťlitrovú prepĺňanú V8-čku s výkonom 405 kW (550 k) a s maximálnym krútiacim momentom 680 Nm. Má zadný náhon, 8-stupňovú automatickú prevodovku a maximálku limitovanú na 300 km/h.

Parametrovo dosť vyrovnané, všakže? GT-R má nižší krútiaci moment, a tak by mohol byť pomalší pri šprinte, no na druhú stranu silu motora prenáša na všetky štyri kolesá, zatiaľ čo F-type „len“ na zadné. V zákrutách by opäť mohol vyhrávať GT-R vďaka 4x4, ale zadný náhon nie je príliš ďaleko za ním a navyše má Jaguar vyšší krútiaci moment...

Celkovo to však vyzerá na výhru GT-R. Bude to tak aj na okruhu? Britský Autocar si zobral obe autá na svoj obľúbený, no relatívne krátky okruh a obe vyskúšal ako pri zapnutých elektronických pomocníkoch, tak pri vypnutých. Výsledok? Zistíte vo videu.

Samozrejme, Nissan GT-R má okrem veľmi podobných parametrov aj malú tabuľku s menom mechanika na motore, čo (okrem iného) jasne hovorí o tom s akou precíznosťou sa auto urobilo. Nepochybne je to jedno z najlepších áut na svete, no F-type si rozhodne neurobil hanbu.

Na okruhu je GT-R jasným víťazom, ale je víťazom aj v očiach verejnosti? Moderátor Autocaru Steve Sutcliffe spomenul jeden celkom dôležitý fakt – Jaguar poskytuje omnoho väčší komfort ako GT-R. S tým treba súhlasiť, nech je GT-R akokoľvek dobré auto, akokoľvek rýchle a precízne, Jaguar je skrátka luxusnejším vozidlom. A okrem toho, jeho dizajn je skutočne vydarený, čo poviete?

Vyvstáva z toho jediná otázka: ak by ste si mohli vybrať jedno z týchto áut, ktoré by to bolo?

Ján Hargaš
ZDROJ: Autocar

Komentáre k článku


Stream naživo