2014-12-17 18:10:00
Cactus C4 Citroen
Cactus C4 Citroen
Zdroj: jh

Anketa Európske auto roka 2015: Poznáme finalistov! Cactus, alebo Mondeo?

Porota tvorená motoristickými novinármi z celej Európy vybrala 7 finalistov súťaže Auto roka 2015 v Európe.

Európske auto roka 2014 sa s prehľadom stal Peugeot 308. Ocenenie získal za využitie pokročilých technológií, za novú konštrukciu, za nové ekologickejšie pohonné jednotky a zníženie váhy. V neposlednom rade za priestrannosť interiéru a svojský prístup k riešeniam mnohých jeho súčastí. Peugeot 308 bol skutočne prelomovým autom pre automobilku a predaje naznačujú, že aj pre zákazníkov. Mnohí, vrátane nás, ľahko poukážu na fakt, že 308 nebola najlepším autom roka 2014. Tým bol nepochybne nový Mercedes triedy S a Peugeot by predbehli aj iní. Lenže také S-ko si nemôže kúpiť priemerný Európan a vzhľadom na parametre súťaže sa model 308 stal právom Autom roka.

Lenže teraz je tu nový ročník prestížnej súťaže a doňho sa už Peugeot nemal s akým autom dostať. Z 31 automobilov vybrala odborná porota 7 modelov, ktoré boli uvedené v priebehu roka 2014 pre rok 2015 a predpokladom je, že sa predá viac než 5000 kusov ročne v Európe. Medzi vybranými autami nechýbali ani také kúsky ako Audi TT, BMW X4, či Fiat 500X.

Ani jedno z týchto áut sa nakoniec medzi sedmičku potenciálnych víťazov nedostalo. Ale BMW 2 Active Tourer, Citroen C4 Cactus, Ford Mondeo, Volkswagen Passat, Renault Twingo, Nissan Qashqai a Mercedes Triedy C sa do výberu dostali.

Hlavnou myšlienkou zaradenia BMW 2 Active Tourer je nepochybne revolúcia, ktorú model pre značku znamená. Je to prvý model s predným náhonom, navyše prvý model mieriaci do vyššej triedy v segmente MPV. Rovnako revolučný je pre Citroen jeho C4 Cactus s mimoriadne neobvyklým dizajnom, nízkou hmotnosťou, ekonomickosťou a štýlom. Podobne je na tom Twingo, ktoré pre Renault znamená návrat ku koncepcii všetko vzadu. Spomenúť treba tiež dlho odkladaný Ford Mondeo, naozaj nový Passat B8, mestuodolný Qashqai druhej generácie a vydarený Mercedes triedy C.

Každý z týchto modelov znamená pre zákazníkov značky nový impulz a viacero z nich v sebe zaznamenáva revolúciu. Či už v prinesení nových technológií do segmentu, či opustenie doteraz používaných koncepcií. Z tohto rôznorodého balíčka sa víťaz určuje ťažko, favoritov však možno odhaliť pomerne rýchlo. Ktorý model tipujete vy?

 

Ján Hargaš
ZDROJ: COTY

Komentáre k článku


Stream naživo