2021-05-04 20:26:00
Škoda Fabia 2021
Škoda Fabia 2021
Zdroj: Škoda

FOTO: A je to tu! Nová Škoda Fabia kompletne odhalená. Pozrite si každý detail

Škoda Fabia je o 111 milimetrov väčšia ako predchodca. Ponúkne viac miesta i technológií

Fabia medzigeneračne vyrástla, preskočila na plnohodnotnú MQB platformu a dostala novú paletu motorov, prevodoviek, asistenčných systémov i ďalšej techniky. Vozidlo má kompaktné vonkajšie rozmery, ponúka úsporné motory a rad Simply Clever prvkov. Fabia je druhý najdlhšie vyrábaný modelový rad značky Škoda, a je teda jej významnou tvárou. Je už pomaly kultový automobil, ktorý má vernú skupinu zákazníkov. 

Zdroj: Škoda

Predná časť nového vozidla zdobia ostro rezané predné svetlomety zasahujúce do masky chladiča. Už základná verzia svetlometov využíva modernú LED technológiu. Na želanie sú k dispozícii aj full LED predné svetlomety s rozsiahlymi funkciami. Full LED verzia je k dispozícii na želanie aj pre zadné svetlá, ktoré zdobia kryštalické prvky typické pre modely značky Škoda. Pocit veľkorysého priestoru vo vozidle s kompaktnými vonkajšími rozmermi ďalej umocňuje nový dizajn interiéru. Šírku interiéru zdôrazňuje symetrická prístrojová doska so samostatne stojacou centrálnou obrazovkou a horizontálne dekoračné lišty v rôznych farbách v závislosti od výbavy. Fabia tiež prvýkrát ponúka virtuálny kokpit. Pri uvedení na trh budú k dispozícii tradičné stupne výbavy Active, Ambition a Style, ktoré však prinesú nové farby a materiály.

Zdroj: Škoda

V porovnaní s predchádzajúcim modelom sa znížil súčiniteľ odporu vzduchu z cx 0,32 na cx 0,28. Fabia tak ponúka najlepšiu hodnotu v kategórii malých vozidiel. Zlepšenie aerodynamických vlastností bolo dosiahnuté pomocou veľmi presných simulácií metódou výpočtovej dynamiky tekutín (CFD - Computational Fluid Dynamics). K mnohým inovatívnym prvkom patria tiež aktívne žalúzie chladiča umiestnené v spodnom otvore pre prívod chladiaceho vzduchu na prednom nárazníku.

Rozmery nového vozidla ŠKODA FABIA:

Rozmery Nová ŠKODA FABIA
Dĺžka [mm] 4 107
Šírka [mm] 1 780
Výška [mm] 1 460
Rázvor [mm] 2 564
Rozchod kolies vpredu [mm] 1 525
Rozchod kolies vpredu [mm] 1 509
Objem batožinového priestoru [l] 380
Objem batožinového priestoru pri sklopených operadlách zadných sedadiel [l] 1 190


Rapídna Fabia i úsporná Fabia. A dojazd jej môžu všetci závidieť

Nová Fabka ponúka päť úsporných benzínových motorov. Škoda tak v porovnaní s predchádzajúcim modelom rozširuje paletu pohonných jednotiek. Oveľa širšie než doposiaľ je tiež výkonové spektrum, ktoré siaha od 48 kW (65 k) do 110 kW (150 k). Všetky motory patria do novej generácie Evo koncernu Volkswagen. Väčšina z nich tiež ponúka kombinovanú spotrebu približne 5 l / 100 km v režime WLTP. Vďaka tomu je nová FABIA až o 10 % úspornejšia než jej predchodkyňa.
Paleta pohonných jednotiek nového vozidla zahŕňa dva benzínové motory MPI s viacbodovým vstrekovaním paliva a tri motory TSI s priamym vstrekovaním. Novým základným motorom je trojvalcový motor 1,0 MPI s výkonom 48 kW (65 k). V porovnaní s predchádzajúcim modelom vzrástol výkon o 4 kW (5 k). Na prenos hnacej sily na predné kolesá slúži nová päťstupňová manuálna prevodovka. Rovnakú prevodovku ponúka aj druhý motor MPI s výkonom 59 kW (80 k). Oba motory MPI nového vozidla spĺňajú aktuálnu emisnú normu Euro 6d.

Zdroj: Škoda

Oba trojvalcové motory 1,0 TSI generácie Evo majú inovatívnu vrstvu nanášanú pomocou plazmy. Prášková vrstva s celkovou hrúbkou iba 150 mikrometrov (0,15 milimetra) nanášaná na vložky valcov znižuje vnútorné trenie, a tým aj spotrebu paliva a emisie. Vďaka lepšiemu rozdeleniu a lepšiemu odvodu tepla v spaľovacom priestore tiež optimalizuje tepelné namáhanie motora. Motor 1,0 TSI s výkonom 70 kW (95 k) ponúka päťstupňovú manuálnu prevodovku. Silnejšia verzia s výkonom 81 kW (110 k) sa spája so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Na želanie je motor 1,0 TSI s výkonom 81 kW (110 k) k dispozícii aj so sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG.
Štvrtá generácia Fabie ponúka novú vrcholnú motorizáciu. Štvorvalcový motor 1,5 TSI má výkon 110 kW (150 k) a je štandardne vybavený sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. Tento motor, ktorý využívajú aj ostatné modely Škoda, je vybavený aktívnym riadením valcov ACT. Systém vypína v prípade malej záťaže automaticky oba prostredné valce, čo vodič takmer nepostrehne, a znižuje tak spotrebu. Všetky motory TSI novej generácie modelu sú vybavené filtrom pevných častíc a spĺňajú aktuálne emisnú normu Euro 6d.

Všetky motory sú dodávané so 40-litrovou palivovou nádržou, no za príplatok si môžete kúpiť až 50 litrov. Vo výsledku tak s Fabiou môžete odjazdiť na jednu nádrž až 900 km. To je pri malom aute naozaj neobvykle veľa. 

Simply Clever - viac a ešte viac

Nová Fabia ponúka celkom 43 praktických prvkov, z toho je 13 úplne nových. Päť z nich sa objavuje vo vozidle Škoda vôbec prvýkrát. Vozidlo disponuje obľúbenými klasickými prvkami značky Škoda, ako napríklad škrabkou na ľad vo viečku palivovej nádrže s meradlom pre kontrolné merania dezénu pneumatík alebo držiakom parkovacích lístkov na A stĺpiku. Z ostatných modelov Škoda si Fabia prevzala sklopné operadlo sedadla spolujazdca, multifunkčné vrecko umiestnené pod krytom batožinového priestoru, dodatočný USB-C konektor vo vnútornom spätnom zrkadle pre bezproblémové pripojenie palubnej kamery a dve odkladacie vrecká na mobilné telefóny na zadnej strane operadiel predných sedadiel.

Zdroj: Škoda

Asistenti asistujú

Fabia ponúka teraz vďaka Asistovanej jazde 1.0 automatickú podporu pozdĺžneho a priečneho vedenia vozidla. Tento systém, ktorý je dostupný na želanie, je možné aktivovať jediným tlačidlom. Asistovaná jazda 1.0 kombinuje okrem iného adaptívny tempomat (ACC), ktorý je aktívny do rýchlosti 210 km / h a ktorý automaticky upravuje rýchlosť jazdy podľa vozidla idúceho vpredu, a Asistenta jazdy v pruhoch (Lane Assist). Lane Assist pomáha vodičovi udržať vozidlo v správnom jazdnom pruhu jemnými zásahmi do riadenia. Na želanie je dostupný tiež vylepšený Asistent zmeny jazdného pruhu (Side Assist), ktorý je aktívny až do vzdialenosti 70 m a varuje vodiča, ak sa blížia iné vozidlá alebo sa už nachádzajú v mŕtvom uhle. Komfortnú pomoc pri parkovaní ponúka Automatické parkovanie, ktoré je aktívne do rýchlosti 40 km / h, a ktoré zobrazí vhodné miesto a tiež zaparkuje vozidlo do radu pozdĺžne aj priečne stojacich vozidiel. Ak senzory Asistenta manévrovania (Manoeuvre Assist) zaregistrujú pri parkovaní nebezpečnú prekážku, ktorá sa nachádza pred alebo za vozidlom, automaticky vozidlo zabrzdia. Prvýkrát ponúka FABIA tiež rozpoznávanie dopravných značiek.

Všetky fotografie nájdete v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo