2018-10-11 06:30:00
Autosalón Autoshow Nitra 2018
Autosalón Autoshow Nitra 2018
Zdroj: Národné výstavisko š.p. agrokomplex

Čo priniesli automobilové značky na autosalón do Nitry

Dnes sa s úderom deviatej hodiny začína štvordňový motoristický jesenný sviatok na Slovensku.

Záujemcovia, fanúšikovia, motoristi – všetci majú namierené do Nitry. Začína sa tam Autosalón Autoshow. Ako už samotný názov napovedá, nebude to len o výstave, ale aj o sprievodných podujatiach, kde bude množstvo akcií a podujatí, pre ktoré sa oplatí prísť na Národné výstavisko agrokomplex.

No nás v prvom rade zaujímajú autá a veci s nimi spojené. Autosalóny všeobecne v poslednom čase nemajú na ružiach ustlané. Aj veľké svetové autosalóny strácajú záujem vystavovateľov. Oproti trendom však ide  výstava automobilov v Nitre. Svoje modely tam predstavujú aj značky, ktoré sa nedali vidieť ani v Paríži - Opel, Volvo, Nissan, Mitsubishi, Volkswagen, Ford, Mazda a Jeep.

Značka Citroën predstaví na nitrianskom autosalóne svoju kompletnú modelovú ponuku. Pre všetkých priaznivcov značky s dvojitým šípom v logu bude v expozícii Citroën v hale M1 vystavených 15 osobných a ľahkých úžitkových vozidiel (vrátane prestavieb). Najväčšia pozornosť bude sústredená na najnovší model značky, ktorý absolvoval len pred niekoľkými dňami svoju výstavnú premiéru na parížskom autosalóne Mondial Paris 2018  Nový Citroën Berlingo. Teraz sa predstaví aj v slovenskej výstavnej premiére súčasne s jeho obchodným uvedením na slovenský trh. Výrazné miesto v expozícii značky majú aj ďaľšie úspešné modely - nové kompaktné SUV Citroën C3 Aircross a najpočetnejšie bude v expozícii zastúpený náš slovenský model Citroën C3. Vyrába sa len na jedinom mieste na svete, a to práve u nás na Slovensku – vo výrobnom závode koncernu PSA Groupe v Trnave a stalo sa bestsellerom značky.

Dominantou v expozícii Citroën je najnovší model značky - Citroën Berlingo, ktorý sa predstaví už vo svojej 3 generácii.  V roku 2017 bolo Berlingo najpredávanejším modelom značky Citroën v 17 krajinách a celkovo zostáva druhým najpredávanejším modelom značky hneď po C3. V Európe ide o druhý najpredávanejší model v segmente jednopriestorových vozidiel a v kategórii ľahkých úžitkových vozidiel.

Pre všetkých, ktorí sa rozhodnú 11. až 14. októbra navštíviť Autosalón Autoshow Nitra 2018, prichystal slovenský importér značky Hyundai niekoľko výnimočných prekvapení. Má svoj stánok samostatne v hale B, kde n Návštevníci nájdu všetky aktuálne novinky k dispozícii na slovenskom trhu. A ešte niečo navyše.

Expozícia stánku Hyundai je rozdelená do štyroch zón. Prvú tvoria modely i30, ktoré sú najpredávanejšími vozidlami značky Hyundai na Slovensku. Nechýba obľúbené i30 kombi, štýlový Fastback ani ostré i30 N Performance. Slovenskú výstavnú premiéru len pár dní po tej svetovej v Paríži má nový i30 N Line, ktorý kombinuje príjemné jazdné vlastnosti klasickej i30-ky a výrazné dizajnové prvky emóciami nabitého i30 N.

Ďalšia zóna expozície je venovaná modelovému radu i20. Ľudia sa budú môcť po prvý raz zoznámiť s vynovenou i20-tkou aj s jej akčnejšou verziou i20 Active. Dopĺňa ich stále obľúbený model ix20.

Tretia zóna je vyhradená pre vlajkové lode kategórie SUV. Po prvýkrát sa predstavuje kompletná trojica SUV modelov Hyundai - extravagantná Kona, vynovený Tucson a úplne nové Santa Fe, ktoré sa začína práve predávať v týchto dňoch.

Posledná zóna je venovaná najmodernejším vozidlám s ekologickým pohonom: známy Ioniq, dlhoočakávanú Konu electric a v absolútnej slovenskej premiére sa predstaví futuristický, ale už sériovo vyrábaný model NEXO, poháňaný vodíkovými palivovými článkami.

Hyundai prináša možnosť vyskúšať mnohé z vystavených modelov na vlastnej koži. Pred hlavným vstupom na výstavisko má základňu Test drive tím, kde sa postará o skúšobnú jazdu. Bonusom je zaradenie vstupeniek do žrebovania o nový Hyundai i20 v pastelovej farbe Tomato Red. Hyundai Slovensko otvorí svoju prítomnosť na autosalóne tlačovou konferenciou, ktorá sa koná vo štvrtok 11.10. o 10:30 v hale B.

SEAT tento rok predvedie v Nitre rovnako ako na Parížskom autosalóne obe značky: jeho prichádzajúca vlajková loď SEAT Tarraco + kompletná ponuka SEAT a tiež Cupra v samostatnom stánku s dvoma vystavenými modelmi 220 kW (300 k) pod kapotou: praktické SUV Cupra Ateca a limitovaná edícia Leon CUPRA R s výkonom 228 kW (310 k).

O 11:00 sa nová Cupra Ateca a SEAT Tarraco predstavia v pavilóne F. Ak v tom čase nebudete v Nitre, môžete to sledovať aj na našich stránkach v živom streamovanom videu – súčasťou bude svetelná show a slávnostné odhalenie modelov v podaní tanečnej skupiny The Pastels:

 

 

Volkswagen predstaví väčšinu svojej modelovej ponuky, vrátane noviniek uvedených na slovenský trh v priebehu roka. Expozícia autorizovaných predajcov značky s podporou importéra Porsche Slovakia je už tradične v pavilóne F na ploche takmer 400 m². Pre úžitkové modely je vyhradená vonkajšia plocha pred pavilónom F s rozlohou 200 m².

Po minuloročnej premiére sa začiatkom roka začal na Slovensku predávať malý model Polo novej generácie. V expozícii značky ho návštevníci výstavy uvidia v najobľúbenejšej motorizácii – s prepĺňaným benzínovým trojvalcom 1.0 TSI s výkonom 70 kW (95 k). Pred rokom absolvoval v Nitre slovenskú predpremiéru kompaktný model SUV T-Roc. Tento rok bude vystavený v špičkovej benzínovej motorizácii 2.0 TSI s výkonom 140 kW (190 k) so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG a pohonom všetkých kolies 4MOTION.

Dôležitým modelom SUV na európskom trhu je aj 7-miestny Tiguan Allspace, ktorý sa u nás tiež začal predávať na jar tohto roku. Návštevníci výstavy ho uvidia v motorizácii 2.0 TDI v kombinácii s prevodovkou DSG a pohonom všetkých kolies 4MOTION. Samozrejme, nebude chýbať ani nová vlajková loď značky – Touareg tretej generácie, ktorý mal domácu premiéru na jarnom autosalóne v Bratislave. Jeho predaj beží zatiaľ s dvoma šesťvalcovými naftovými motormi 3.0 TDI s výkonmi 170 a 210 kW (231 a 286 k) – už tradične v kombinácii s 8-stupňovou automatickou prevodovkou a pohonom všetkých kolies 4MOTION.

Segment „klasických“ modelov Volkswagen bude na výstave v Nitre zastupovať päťdverové kupé Arteon v športovej verzii vybavenia R-Line a univerzálne kombi Passat Variant Alltrack. Popri štandardnom pohone všetkých kolies a zvýšenej svetlej výške sa Alltrack vyznačuje aj najvýkonnejšími motormi z programu modelového radu Passat.

Slovenskú premiéru má v Nitre koncept športového Golf GTI TCR. Najšportovejšia verzia legendárneho športového Golfa pred niekoľkými mesiacmi debutovala ako štúdia a onedlho sa začne sériovo vyrábať. Automobil s pohonom predných kolies prostredníctvom 7-stupňovej prevodovky DSG a samosvorného diferenciálu má pod kapotou benzínový štvorvalec 2.0 TSI, vyladený na výkon 213 kW (290 k). Na želanie zákazníka môže byť vyradený z činnosti obmedzovač rýchlosti, čo umožňuje maximálnu rýchlosť až 264 km/h. Na Slovensku sa Golf GTI TCR začne predávať v prvom štvrťroku 2019.

Ponuku značky Volkswagen Úžitkové vozidlá reprezentujú univerzálny veľkopriestorový Multivan vo verzii PanAmericana s motorom 2.0 TDI a pohonom všetkých kolies 4MOTION a zvláštny model Amarok Aventura Exklusive. Na voľnej ploche pred pavilónom F si návštevníci automobilovej výstavy v Nitre budú môcť prezrieť pracovné verzie modelov Transporter, Caddy a Crafter.

O novinkách ostatných vystavujúcich značiek sme vás už priebežne informovali a ešte prinesieme ďalšie podrobnosti o tých, ktoré sme zatiaľ nestihli pokryť.

Ak sa chcete o výstave Autosalón Autoshow Nitra dozvedieť viac, spoločne na jednom  mieste nájdete všetky ďalšie podrobnosti.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo