2016-04-30 08:35:00
Autobus narazil do steny
Autobus narazil do steny

VIDEO: Nebezpečná jazda autobusu vyústila do tragickej nehody

Vodič autobusu si pomýlil diaľnicu s motokárovou dráhou, skončilo sa to tragicky.

Traduje sa, že hromadná doprava je relatívne bezpečná. Platí to o leteckej, železničnej, ale aj autobusovej doprave. Keď sa však prihodí nejaká nehoda týchto dopravných prostriedkov, je obetí naraz veľmi veľa. Veď sú to prostriedky hromadnej dopravy. Žiaľ niekedy aj popravy...

V posledných dňoch rezonovala u nás nehoda autobusu prímestskej linky pri Rajeckých Tepliciach. No stávajú sa aj horšie prípady, s ťažšími následkami. Niektoré dokonca aj s dôkazom v podobe videa. Tak to bolo aj v prípade nehody autobusu jazdiaceho po diaľnici. Nehody autobusov sú vždy problém. Tejto sa dalo ľahko zabrániť. Keby za ňou nebola nerozvážnosť vodiča.

Ktovie či mladícka, alebo nerozvážnosť v zrelom veku ako dôsledok zlého rozhodnutia. Veľa podrobností o tejto nehode totiž nevieme. No je jasné, že ak vezie vodič ďalších ľudí, mal by jazdiť tak, aby prišli v poriadku do cieľa. Nezáleží na tom, či je to rodina, priatelia, alebo cestujúci. Nechcete, aby sa niečo stalo hocikomu z nich. No ak šoféruje človek autobus, kde vezie približne 40 ľudí, miera zodpovednosti má byť oveľa väčšia, hoci tých ľudí nepoznáte. Veď vám zverili svoje životy. Takže podľa toho sa treba správať, hlavne pri jazde autobusom s vysokým ťažiskom.

Možno na to všetko zabudol vodič autobusu na priloženom videu. Podľa niektorých zdrojov sa táto nehoda stala v Číne, podľa iných na Taiwane. To nie je dôležité, oveľa dôležitejšie sú dôsledky nehody. Možno vodič predpokladal väčšiu stabilitu autobusu, za volantom ktorého bol, alebo mu chýbali skúsenosti. No predbiehací manéver v jeho podaní bol príliš prudký. Autobus stratil stabilitu a už ho vodič nedokázal udržať na kolesách. Po pár  šmykoch zo strany na stranu, ktoré sa márne snažil vyrovnať, to napálil do protihlukovej steny.

Podľa dostupných údajov sa pre chybu vodiča autobusu zranili vraj všetci pasažieri. Ani sa nemožno čudovať po náraze a prevrátení autobusu v takej rýchlosti. Ešte šťastie, že okrem nákladného auta už žiadne auto netrafilo autobus ležiaci na boku. Následky mohli byť ešte horšie. Že všetci cestujúci v autobuse utrpeli zranenia je pochopiteľné nielen podľa toho, ako vyzeral náraz. V autobusoch, napriek tomu, že bývajú vybavené bezpečnostnými pásmi, jazdí pripútaný väčšinou iba vodič. Ako skončil tento na videu nevieme,. Ak to prežil, asi si už (po niekoľkoročnom zákaze šoférovania, prípadne aj väzenia) nesadne za volant. &minimálne autobusu. Ktovie ale, či to bude poučením pre ostatných.

Je však minimálne na počudovanie, že vodiči áut, ktorí boli bezprostrednými svedkami nehody sa pobrali preč, akoby sa nič nestalo a nechali ľudí v autobuse napospas osudu. Toto by sa u nás určite nestalo, však...?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo