2014-10-13 04:00:00
Jeseň na cestách
Na jeseň sa začínajú nepríjemné časy pre vodičov hneď ako sa skončí babie leto.
Zdroj: obrazky4ever.sk

10 bezplatných rád ako jazdiť na jeseň bezpečne

Už ste si prečítali niektoré zo správnych rád, ktoré vám siahajú do peňaženiek? U nás ju otvárať nemusíte.

Mať na aute kvalitné pneumatiky s dobrým dezénom a správnym hustením, správne nastavené a výkonné svetlá, funkčné stierače... áno, s týmto všetkým treba súhlasiť. No teraz máme pre vás pár rád, za ktoré nedáte (takmer) ani cent.

Marián Čabák, inštruktor školy šmyku SuperDRIVE ponúka rady, ktoré vlastne nestoja vôbec nič a urobia ohromný rozdiel!

1. Na začiatku dažďa spomaľte, hlavne ak dlhšie nepršalo. Keď vtedy začne pršať, cesta dokáže byť veľmi šmykľavá. Pre letné pneumatiky je to takmer ako pri námraze v zime! Prečo? Zmiešaním vody s prachom na asfalte vznikne mazľavý povrch. To platí približne prvých 10-15 minút dažďa. Keď už prší dlho, situácia sa podstatne zlepší, lebo voda povrch spláchne a adhézia vzrastie.

2. Skontrolujte filter vetrania. Nech nie je zanesený. Inak hrozí rosenie okien a zlá viditeľnosť. Klimatizácia je skvelá vec nielen pre leto a horúčavy. Ak funguje správne, orosovanie okien je prakticky nemožné. Niekedy stačí len vybrať a vyčistiť filter, napríklad od zachyteného lístia.

Zdroj: Jozef Vydra

3. Nebojte sa brzdiť naplno! Prakticky všetky autá dnes majú ABS (ale nie úplne všetky – pozn. redakcie). Ak treba prudko brzdiť, neváhajte, nebojte sa a dupnite na brzdu (so stlačenou spojkou pre manuálne prevodovky). Aj keď nie je auto všetkými štyrmi kolesami na rovnakom povrchu, nie je dôvod na obavy. O všetko sa postará elektronika, napriek „koktavému“ prejavu bŕzd ostane auto smerovo stabilné. Ak ste doposiaľ ABS na suchom/mokrom povrchu ešte neaktivovali, určite si to vyskúšajte. Je to celkom zábava, hlavne keď v aute sedia iní, ktorí to nečakajú. Ubezpečte sa však, že sú pripútaní... (A vy čo ABS nemáte, nacvičte si hranicu brzdenia na voľnej ploche...)

4. V hmle znížte rýchlosť a kontrolujte ju na rýchlomeri. Niektorí ľudia podvedome zrýchľujú. Hmla vytvára optickú ilúziu, že iddete pomaly a preto začnú pridávať. Práve naopak, keď dobre nevidno, choďte pomalšie.

Zdroj: 4ever.sk misovic.sk
Zdroj: Honda

5. V daždi a hmle zapnite skutočné stretávacie svetlá. Nestačí len DRL denné svietenie, najmä ak vaše auto nesvieti pritom aj vzadu. Mnoho moderných áut má denné svietenie vyriešené len zapnutými prednými svetlami, no vzadu je úplna tma. Aj keď sa vám zdá, že bez svetiel vidíte lepšie, je dôležité, aby vás videli aj ostatní. Nepoužívajte diaľkové svetlá, všetko zhoršujú.

6. Hmlovky používajte iba ak je to nevyhnutné, hlavne tie zadné totiž dokážu otravovať vodičov idúcich za vami. Predné viditeľnosť v rýchlostiach nad 50 km/h nezlepšia, lebo nedosvietia tam, kam sa má vodič pozerať vo vyšších rýchlostiach. Zbytočne zapnutými zadnými zasa dokážete poriadne otravovať tých za vami. Nenechávajte ich svietiť potom, ako pominú dôvody na ich zapnutie. Ak nie ste v kolóne poslední, vypnite ich tiež. Ani v hmle nepoužívajte diaľkové svetlá, zhoršujú viditeľnosť. Silné svetlo sa totiž odráža a urobí pred vami nepriehľadnú „stenu.“

7. Jazdite s odstupom. Mnohí majú tendenciu „zavesiť“ sa v hmle alebo v daždivej noci za auto pred nimi. To je veľmi zlé. Veď čo, ak auto pred vami zíde z vozovky? Čo, ak narazí do stojaceho auta pred ním? Čo ak vodič nezvládne riadenie a dostane šmyk, alebo len prudko zabrzdí? V zhoršených poveternostných podmienkach si udržujte minimálny odstup vo vzdialenosti, ktorú prejdete za 3 - 4 sekundy.

8. Ak zastavíte v hustej hmle, tak mimo cesty. Mnoho vodičov sa rozhodne nepokračovať v jazde v hustej hmle. To je v poriadku, ak to neurobíte uprostred cesty ktorou ste šli. Snažte sa zastaviť nielen na krajnici, ale celkom mimo cesty na bezpečnom mieste (parkovisko, odpočívadlo, bočná cesta...). Keď situácia prinútila na danom mieste zastaviť vás, je veľmi pravdepodobné, že podobne sa bude správať aj ďalší vodič. Vytvorte preto bezpečný priestor.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: obrazky4ever.sk

9. Dajte si pozor na zhnité lístie/blato na kraji cesty. Sú mimoriadne šmykľavé a auto na nich nedrží stopu. Ak už na nich treba brzdiť, neváhajte a tlačte pedál brzdy do podlahy. O ostatné sa postará systém ABS. Ak vlastníte staršie auto a ABS v ňom nemáte, držte sa najdôležitejšej, desiatej rady, ktorá vlastne platí vo všetkých prípadoch.

No a ktorá je tá desiata rada? Mala byť umiestnená úplne na začiatku a je to celkom jednoduché, základné pravidlo:

10. Ponáhľajte sa pomalšie a venujte sa jazde!

 

autor je inštruktor školy šmyku SuperDRIVE

Marián Čabák
ZDROJ: www.superdrive.sk

Komentáre k článku


Stream naživo