2012-11-15 16:57:16
Keď zamrznú ostrekovače
V tomto prípade veru jeden sprej na rozmrazenie stačiť nebude...

Keď zamrznú ostrekovače

Vymenili ste letnú zmes v ostrekovači za nemrznúcu? Nie? Iba doliať zimnú nestačí! Narobíte si tým zbytočné starosti. Presvedčili sa už o tom viacerí motoristi.

Nielen preto, že ak zima príde nečakane, alebo veľmi rýchlo, letná zmes zamrzne. Problémov aj v takom pomerne  jednoduchom systéme, ako je ostrekovacia sústava so stieračmi, je podstatne viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aj v tomto prípade platí osvedčené: keď sa niečo môže pokaziť, tak sa to určite pokazí. A neraz tomu pomôžeme aj my.

"Pretrepať, nemiešať"

James Bond vedel, prečo to chcel pre svoje Martini, či iné nápoje. Podrobnosti teraz rozoberať nebudeme, ale berte so všetkou vážnosťou našu dobrú radu: nikdy nemiešajte letnú a zimnú zmes do ostrekovačov. Dôvodov je viac. Nech vám nie je ľúto nepoužitej zmesi - ak si chcete ušetriť nervy, vypustite, alebo vystriekajte najskôr všetku neminutú jednu zmes a až potom nalejte druhú. Každá z nich má svoje špecifické vlastnosti - a preto zvyknú zmesi spolu zreagovať. Potom narobia viac starostí ako osohu. Po vzájomnej chemickej reakcii a nastriekaní na sklo totiž vznikne mastný film, ktorý sa veľmi ťažko odstraňuje.

Zdroj: Sonax

Keď menej je viac

Niekedy už na konci leta nalejete do ostrekovača len vodu s tým, že už-už ju nahradíte nemrznúcou kvapalinou. Ale jednoducho to nestihnete, alebo predpovede počasia ignorujete vo viere, že ešte je čas. A potom to príde - rýchlo sa ochladí a vy v dobrej snahe pripraviť sa na nástrahy zimných mesiacov iba nalejete kvapalinu určenú  do -18⁰ C. Všetko je na prvý pohľad v poriadku. Ale zrada - zmes sa dobre nepremiešala. Alebo keď sa to aj podarilo, na zimu už po zriedení nestačí. Lepším riešením je použiť koncentrovanejšiu kvapalinu na nižšie teploty. Lenže čo už teraz, keď prudký mráz znefunkčnil trysky? Ak aj v hadičkách zostala mrazu málo odolná zmes, problémy sú na ceste. Niekedy stačí spriechodniť naozaj iba trysky ostrekovačov. Pomôže napríklad teplá voda, alebo v kombinácii s nemrznúcim prípravkom. Keď sú však zamrznuté prívodné hadičky – a platí to hlavne pre dlhé vedenie zadného ostrekovača, treba si pomôcť inak. Musíte do tepla. Väčšinou asi nemáte vyhrievanú garáž. Buď požiadate známych, alebo na to pôjdete fígľom.

Využite podzemie

Určite ste si už všimli, že aj v treskúcich mrazoch býva v podzemných garážach teplo – pár stupňov  nad nulou. Využite teda túto možnosť a keď je to možné, zaparkujte auto do takejto garáže. Keď sa ľad uvoľní, postupujte už podľa uvedeného návodu. Ak ste ešte nemrznúcu kvapalinu nedoliali, vyprázdnite nádržku ostrekovača – ak je zmesi málo, stačí ju vystriekať na okno. Potom nalejte nemrznúcu kvapalinu a spustite ostrekovanie vpredu aj vzadu.

 

Náš tip: na prvé naplnenie použite koncentrovanejšiu kvapalinu, ako je bežná pre naše podmienky (na -18 až -20⁰ C). Takže aspoň na - 30⁰ C, alebo ešte na nižšiu teplotu. Pomôže to aj vtedy, keď sa čakajú mrazy práve okolo hraničnej teploty. Kvapalina síce v nádržke a v hadičkách nezmrzne, ale môže tak urobiť na skle – to počas jazdy naozaj nie je dobré riešenie.

 

Používajte koncentrát

Aj keď je vonku teplota „len“ -10, alebo -12⁰ C a v ostrekovači máte kvapalinu na -20⁰ C, nemusí to stačiť. Ak ju totiž nastriekate počas jazdy na podchladené sklo, ktoré sa ešte nestihlo zohriať od vzduchu prúdiaceho v interiéri, liehová zložka sa rýchlo odparí a na skle zostane tenučká vrstvička ľadu. Nepriehľadný povlak sťaží, alebo celkom znemožní výhľad na cestu a problém je na svete.

Odporúčame: použite radšej koncentrovanejší prípravok na nižšiu teplotu. Pomôže vám aj pri odstraňovaní námrazy zo skla. Len nezabudnite pred jeho nastriekaním na sklo najprv opatrne uvoľniť primrznuté stierače a zdvihnite ich, aby sa nešúchali po ľade. Ešte lepším riešením je rozmrazovať celé čelné sklo aj s primrznutými stieračmi mechanickým rozprašovačom, alebo aerosólovým v spreji. Len si ho nezabudnite v aute pre prípad, že vám primrznú aj dvere.

Jozef Vydra
ZDROJ: Sonax

Komentáre k článku


Stream naživo