2013-02-06 12:05:00
VW Golf R sa
Zatiaľ ako spiaca Snehulienka - pod ľadovým príkrovom čaká Golf R na svoj čas.
Zdroj: AutoBild

VW Golf R sa už roztápa, o týždeň sa ukáže

Okrem základného hatchbacku, ktorý sa už preháňa aj na našich cestách, sme vám trocha poodhalili kombi a verziu s pohonom 4x4, ktorá má vo Volkswagene meno 4Motion.

Na trh príde zatiaľ iba so vznetovými motormi. Na rade sú však aj ďalšie variácie, ktoré rozšíria ponuku modelového radu. Jednou z tých, ktorá sa odhalí medzi prvými je Golf R. Jeho prototyp si mali šancu s ďalšími modelmi vyskúšať redaktori nemeckého magazínu AutoBild za polárnym kruhom vo Švédsku. Odtiaľ sú prvé informácie o novinke.

Najsilnejší Golf

Príde s pohonom všetkých štyroch kolies, a 7-stupňovou automatickou prevodovkou DSG. Hmotnosť má byť znížená na 1 350 kg. Podľa prvých komentárov štvorvalcový turbomotor reve a vrčí pri každej polohe plynového pedála. Riadenie je citlivé a priame, podvozok nie je jemný, ale športovo tvrdý. Ako povedal šéf vývoja Ulrich Hackenberg, ešte to vraj nie je celkom ono a „Erko“ má potenciál na viac, podstatne viac! Na trh má prísť začiatkom roka 2014 a stáť má okolo 38 000 €.

Dva výkonové stupne

Model Golf R kopíruje stratégiu verzie GTI a tiež bude k dispozícii s dvoma výkonovými stupňami. V základe to má byť 206 kW (280 k). Výkon 213 kW (290 k ) má prísť až so športovým paketom Performance Package, s ktorým má pokoriť stovku za 5,3 sekundy. Maximálna rýchlosť bude v okolí 250 km/h. To sú údaje pre automat, hodnoty pre šesťstupňovú manuálnu prevodovku nie sú známe. Očakávať možno agresívnejší štýl karosérie, znížený podvozok a masívne brzdy. Verejná premiéra je prisľúbená na ženevskom autosalóne. Akási predpremiéra však už 11.2.

Zdroj: AutoBild
Zdroj: AutoBild

 

V ľadovom objatí

Nemecká automobilka na svojich webových stránkach venovaných „generácii R“ už zverejnila i náznak budúceho diania. Z nového Volkswagenu Golf R však príliš veľa nevidno. Podľa počasia celkom aktuálne „zamrzol“ v ľadovom kvádri. A hoci na stránke počuť praskanie ľadu, skutočný tvar novinky je dobre ukrytý. Odmäk má nastať presne o týždeň, 11. februára. Vtedy sa najnovší Golf R ukáže naplno. Zatiaľ ku špekuláciám zvádza akurát rýchlomer na stránke, ktorý sa „zastavil“ až pri hodnote 260 km/h. Čo to znamená, sa dozvieme v pondelok popoludní. Neostáva nič iné, len čakať - a nepomôže ani spoliehať sa na počasie. Kváder ľadu vo Volkswagene určite udržiavajú tak, aby tých pár dní ešte vydržal...

Jozef Vydra
ZDROJ: VW, AutoBild

Komentáre k článku


Stream naživo