2023-05-11 09:00:00
Krádež cez svetlá
Krádež cez svetlá
Zdroj: VAM

Zlodeji kradnú autá už aj cez svetlá. Odídu s ním do 2 minút

Pomáha im k tomu hackerský nástroj z dark webu.

Zlodeji neustále prichádzajú s novými metódami, ako odcudziť vozidlo do pár minút bez jeho poškodenia. Najnovšie im zariadenie pripomínajúce bezdrôtové reproduktory umožňuje ukradnúť širokú škálu modelov pomocou útoku s názvom CAN injection (CAN je skratka pre Controller Area Network).

Zbernice CAN slúžia ako prepojovací a komunikačný komponent medzi jednotlivými elektronickými riadiacimi jednotkami (ECU). Nájdete ich v drvivej väčšine moderných áut. Zlodejovi tak stačí pripojiť sa k jednej z ECU a cez ňu poslať do zbernice CAN správu s potvrdením dôveryhodnosti kľúča. Následne sa vozidlo otvorí.

Na dark webe sú v ponuke hackerské zariadenia určené na útok typu „CAN injection“ pre značky ako Toyota, BMW, Ford, Honda, Jaguar, Jeep, Maserati, Nissan, Peugeot, Renault či Volkswagen.

Ako sa dá voči tomuto útoku brániť?

Keďže táto metóda je nová, automobilky ešte neprišli s adekvátnym riešením. No môžete siahnuť po dodatočnom zabezpečení. Aktuálne je u nás v ponuke iba jeden systém odolný voči skenerom, čítačkám, rušičkám či CAN injection. Ide o elektromechanické zabezpečenie VAMPIRE Lite.

VAMPIRE Lite predstavuje 7-cestný imobilizér, ktorý naraz dokáže blokovať v aute až 7 vecí pod mechanickou kombináciou. Či už je to spojkový pedál, motor, batéria či palivová sústava.

Vďaka tomu nie je možné dať vozidlo do pohybu dokonca ani s originálnym duplikátom kľúča. Auto sa totiž bez špeciálneho VAM kľúča, ktorý musíte pred odchodom z miesta vložiť do vozidla, nedá nijako naštartovať. 

Bez mesačných poplatkov a aktualizácií

VAMPIRE Lite predstavuje jednorazovú investíciu do zabezpečenia vozidla. Namontovať si ho môžete dať v pobočkách v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Poprade a Prešove. Požiadajte o nezáväznú cenovú ponuku na https://vam-system.sk/vampire-lite/


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR VAM Security

Komentáre k článku


Stream naživo