2019-10-09 16:20:00
NDS
NDS
Zdroj: NDS a.s.

Od februára 2020 budeme mať 365-dňovú diaľničnú známku

Aj na Slovensku majú platiť ročné elektronické diaľničné známky bez ohľadu na dátum zakúpenia.

Ich platnosť má byť 365 dní. Tomuto riešeniu sa štát dlho bránil. Opakovane predložený pozičný návrh poslancov neprešiel. No keď ho v Národnej rade predložila koaličná poslankyňa Irén Sárközy, zrazu je všetko možné. Návrh podporil už celý ústavnoprávny výbor. Pritom ešte v marci 2017 minister dopravy Arpád Érsek túto myšlienku odmietal.

K existujúcej ročnej, mesačnej a 10-dňovej známke tak pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude rovnaká, ako pri ročnej známke na 50 eur. Oznámil minister dopravy a výstavby (MDV) SR Árpád Érsek. Podľa jeho slov sa rezort dopravy stotožnil s poslaneckým návrhom a podnikne kroky, aby mohol byť tento typ diaľničnej známky zavedený do praxe.

Od februára 2020 sa tak začne predávať 365-dňová diaľničná známka. Podľa ministra dopravy je predovšetkým pre ľudí, korí si kúpia auto počas roka a chystajú sa intenzívne využívať diaľnice a rýchlostné cesty. Vodiči, ktorí sa rozhodnú využiť ročnú kalendárnu známku, budú mať aj naďalej možnosť využívať ju 13 mesiacov s jednoducho zapamätateľným dátumom, kedy si ju treba obnoviť.

Zavedenie zmeny by nemalo byť technicky náročné. Už dnes IT systém podporuje predaj 10-dňovej a 30-dňovej e-známky na základe času zaplatenia. Investičné náklady minister Érsek nespresnil. Dá sa ale očakávať, že budú vzhľadom na už fungujúci predaj e-známok minimálne.

Štát má novinku zaviesť od februára budúceho roka. Termín súvisí s tým, že momentálne ročná e-známka má platnosť 13 mesiacov – od začiatku januára do konca januára nasledujúceho roka.

Érsek ešte pripomenul, že v roku 2019 si prvýkrát od spustenia elektronickej diaľničnej známky viac ako polovica vodičov kúpila diaľničnú známku elektronicky, a nie na čerpacích staniciach. To je podľa rezortu dopravy jeden zo základných predpokladov, aby ľudia korektne vyplnili svoje kontaktné údaje a mohli byť automaticky upozornení na blížiaci sa koniec jej platnosti.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo