2014-02-24 17:12:21
Hennessey Venom GT
Hennessey Venom GT
Zdroj: Hennessey

Hennessey Venom GT je najrýchlejšie auto na svete! Porazilo Bugatti Veyron

Tomu sa hovorí valentínsky darček! Venom GT prekonalo Bugatti Veyron presne 14. februára.

Až teraz sa k nám prostredníctvom stránky magazínu Top Gear dostali do rúk detaily o rekorde. Bugatti Veyron bol pokorený o 4 km/h. Výsledná rýchlosť Venomu GT je 435,31 km/h!

Venom sa na takúto rýchlosť rozbehol na Floride na letisku NASA, kde pristávajú raketoplány. Ešte žiadnemu produkčnému automobilu sa nepodarilo dosiahnuť takúto rýchlosť.

Aj keď rekord nie je oficiálny a nedostane sa do Guinessovej knihy rekordov, pre malú firmu Hennessey je to obrovský úspech.

A prečo to nie je rekord zapísateľný do známej knihy rekordov? Pretože NASA umožnila vodičovi Venomu Brianovi Smithovi iba jednu jazdu. Ale Hennessey tvrdí, že aj keby NASA spiatočnú cestu povolila, nejednalo by sa o Guinessov rekord, keďže kniha rekordov vyžaduje, aby sa z produkčného auta vyrobilo aspoň 30 áut k dátumu stanovenia rekordu. Firma Hennessey do tohto okamihu vyrobila iba 29 kusov.

Hennessey Venom GT sa začal vyrábať v roku 2012. Tento americký hyperšport z Texasu má maximálny výkon 928 kW (1 261 k) a maximálny krútiaci moment 1566 Nm. Venom poháňa sedemlitrová celohliníková V8-čka od General Motors, ktorej výkon sa dostáva na kolesá prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky Ricardo.

Zdroj: Hennessey

Z nuly na 300 km/h zrýchli za 13,63 sekundy. Tak ako pri všetkých super autách aj pre Venom je najťažšie zrýchľovať nad 300 km/h. Pozoruhodné tiež je, že danú rýchlosť dosiahol Venom na pristávacej ploche dlhej iba niečo vyše 5 kilometrov. Ak by mal k dispozícii okruh, na ktorom stanovil rekord Veyron, dokázal by ísť ešte rýchlejšie.

Pri rýchlosti 435 km/h totiž ďalej svižne zrýchľoval a nebyť konca dráhy, zrýchľoval by ďalej! Danú rýchlosť totiž dosiahol iba na dvoch míľach (vyše 3 km), zvyšok dráhy si nechal na brzdenie.

Úžasný Venom si vychutnajte v galérii. Na videu nájdete prípravnú jazdu a obrázky zo samotného rekordu.

Ján Hargaš
ZDROJ: Top Gear, Hennessey

Komentáre k článku


Stream naživo