2023-09-20 13:29:00
Tesla Supercharger
Tesla Supercharger
Zdroj: Tesla

Najväčší Supercharger Tesly: Dokáže nabíjať 98 áut naraz. Vďaka páleniu nafty?

Nabíjací park s celkovo 98 nabíjacími bodmi v Californii vraj vykrýva špičku neďalekou malou tepelnou elektrárňou

Pritom už do konca roka 2021 mali byť všetky nabíjačky Supercharger kryté solárnou energiou. Americké portály tvrdia, že tomu tak stále nie je a dôkazom má byť najväčší nabíjací bod v Kalifornii v USA zvaný Harris Ranch. 98 Tesiel pripojených k rýchlonabíjačkám naraz, to je poriadna dávka megawattov. Isteže sa v prípade plného obsadenia nabíjačiek sieť chráni znížením výkonu na jednotlivých bodoch, no aj čiastočný výkon všetkých nabíjačiek je poriadna šupa. Ak by sme chceli byť konkrétny, najnovšie nabíjačky od Tesly majú teoretický výkon aj viac ako 400 kW, dokonca vyše 600 kW. Pravda, to je výkon teoretický a všetko záleží na aute, jeho schopnostiach, úrovni nabitia a dostupnej rezervy v sieti. No aj keby 98 áut naraz nabíjalo výkonom len 50 kW, okamžitý výkon je takmer 5 MW. Na danom mieste je však aj veľký ranč, ďalšie nabíjačky inej značky, reštaurácie...

Vraj je však za tým spiknutie a celú túto masu elektromobilov tamojšia sieť (v strede ničoho medzi San Franciscom a Los Angeles) bez pomoci malej naftovej elektrárne utiahnuť nedokáže. Dáva to aj celkom zmysel. Aby sieť vydržala nápor cestovateľov napríklad okolo sviatkov, potrebuje pomoc. A keďže nikto presne nevie určiť ktorý vyrobený kilowatt vojde do ktorého konkrétneho zariadenia (ak ide o pripojenie do siete), pokojne to tak môže byť, že energiu Teslám posiela tepelná elektráreň spaľujúca naftu. Logické nie? Tu je to ale ešte horšie, lebo elektráreň je tam priamo na mieste. Šok!

Háčik je v tom, že na Harrisovom ranči nikto roky žiadnu tepelnú elektráreň nevidel, neexistujú žiadne dôkazy, dokonca ani mapové podklady od Googlu tam nič také neukážu a jediné o čo sa nová dávka článkov opiera sú všeobecné tvrdenia a skomolený starý "investigatívny" článok z roku 2015, podľa ktorého sa v danom čase na danom mieste neďaleko vyskytovala aj takáto "elektráreň." Jediné, čo na Harrisovom ranči v roku 2015 naozaj bolo a je to aj zdokumentované: bola naftová elektrocentrála, ktorá pravdepodobne zo začiatku napájala prvé Superchargre na mieste, kým sa ich nepodarilo pripojiť k sieti, resp. kým na to sieť nebola pripravená.

Takže nie, žiadne spiknutie za tým nie je. Nikde za križovatkou si nebafká malá naftová centrála, ktorá sa zapne v momente, keď sa na nabíjačky pripojí viac áut. A aj keby v blízkosti tepelná elektráreň bola, neznamená to, že elektromobily nabíjané v danej lokalite jazdia vlastne na naftu, rovnako ako prítomnosť solárnych panelov pri nabíjačke, či priamo na nej nestačí na to, aby sa všetky elektromobily nabili iba z danej energie vyrobenej konkrétnymi solárnymi panelmi. V elektrickej sieti to funguje inak. Akokoľvek môžu byť kilowatty v nabíjacích staniciach kryté elektrinou z obnoviteľných zdrojov, neznamená to, že energia, ktorá z nabíjačky prúdi do auta je skutočne z obnoviteľných zdrojov. Garancia tohto typu znamená, že poskytovateľ sa zaväzuje vyrobiť svojimi elektrárňami toľko energie z obnoviteľných zdrojov, koľko sa na daných nabíjačkách spotrebuje, nemusí to však byť priamo na danom mieste. Podobnú garanciu má nielen Tesla, ale aj Mercedes a ďalší. Veľké haló na sociálnych sieťach a na internete je tak opäť len hoax, ktorý vznikol klasickým spôsobom - z malého semiačka pravdy vznikla obluda, ktorá s pravdou nemá vlastne nič.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Tesla, Jalopnik

Komentáre k článku


Stream naživo