2023-03-08 18:30:00
Dieťa v aute
Dieťa v aute
Zdroj: gannett-cdn.com, jdch.com

Ukradol jej auto aj s dieťaťom vzadu. Výrobca mohol pomôcť. Nebolo predplatné

Nedávny incident z USA je znepokojujúci hneď z dvoch dôvodov.

Jednak preto, lebo zlodej ukradol auto matke rovno spred domu, zbil ju a ešte aj prešiel, a pritom takto ukradol auto s dieťaťom na zadnom sedadle v detskej sedačke. Z krádeže sa tak rýchlo stala krádež pomlčka únos. Druhý znepokojivý fakt je ten, že aj keď išlo o moderné auto s vyhľadávacím systémom na palube (služby konektivity na vzdialený prístup k informáciám o aute a niektorým funkciám auta), výrobca odmietol poskytnúť súčinnosť polícii preto, lebo služba v danom aute nemala aktívne predplatné.

Udalosť sa odohrala v severnej okrajovej časti mesta Chicago v USA 23. februára približne o pol štvrtej poobede. Detailne ju opisuje úrad šerifa Lake County IL vo svojom statuse na FB.  34-ročná matka dvoch detí práve prichádzala k svojmu domu. Svoj Volkswagen Atlas 2021 zaparkovala na príjazdovej ceste priamo pred domom. Vystúpila, zobrala jedno zo svojich malých detí a šla ho odniesť domov. Keď sa vracala po druhé dieťa, k autu sa privalilo staršie biele BMW s hlučným výfukom a zastalo priamo za jej autom. Z miesta spolujazdca vystúpil vysoký muž s kapucňou a pokúsil sa sadnúť za volant veľkého rodinného SUV Atlas. Žena sa mu v tom pokúsila zabrániť, no muž ju zasypal údermi, sotil na zem a nastúpil do auta. Následne sa spolu s komplicom a s oboma autami pokúsili zmiznúť z miesta činu, no jeden z nich ju pritom ešte aj zrazil. Ťažko ranenej matke sa však podarilo zavolať pomoc. 

Zdroj: VW

Vediac, že v odcudzenom aute sa stále nachádza malé dieťa, policajti prišli na miesto a okamžite začali s prehľadávaním širšieho okolia. Po krátkom čase sa na linku 911 (ako u nás 112) dovolal zamestnanec pracujúci v neďalekej firme, ktorý si všimol ako na priľahlé parkovisko prišli dve autá, z jedného z nich niekto vysadil dieťa rovno na parkovisko, následne obe autá zmizli preč. Zamestnanec dieťa v obave, že sa vyberie rovno na blízku cestu, z parkoviska vyzdvihol a zobral do firmy kde pracoval. Polícia následne na mieste potvrdila, že išlo o unesené dieťa. 

Medzitým, po zistení základných informácií sa polícia obrátila na výrobcovu službu Car-Net, ktorá je schopná pohyb vozidla na diaľku sledovať. Ľudia, ktorým sa v danej chvíli dovolali však kontrolou zistili, že daný Atlas nemá zaplatené predplatné, takže informácie z lokalizačnej služby neposkytli.

Výrobca pritom pri danej službe má výnimky, kedy sa lokalizácia vozidla môže poskytnúť tretej strane, respektíve orgánom aj v prípade, že predplatné nie je aktívne a krádež ba únos medzi výnimkami nepochybne boli. 

Napriek tomu lokalizačné služby neboli poskytnuté až do momentu, kým nebolo zaplatené požadované predplatné. Následne sa auto podarilo lokalizovať opustené na inom parkovisku. 

34-ročná žena bola prevezená do nemocnice. Jej stav bol vážny, avšak stabilizovaný. Polícia ďalej pátra po lupičoch/únoscoch a aj po bielom BMW, ktoré bolo ukradnuté z dílerstva niekoľko dní predtým. 

Volkswagen následne vydal stanovisko, kde médiá informoval o tom, že na poskytnutie lokalizačných služieb orgánom existujú výnimky a aj presne stanovený postup, ktorého sa však operátori služby Car-Net (ktorú prevádzkuje externá spoločnosť) nedržali. Volkswagen vec rieši a chce vyvodiť adekvátne opatrenia. 

Každopádne je nepríjemné zistenie, že aj keď v aute máte službu, ktorá ho vie rýchlo lokalizovať, jej nápomocnosť v prípadných problémoch aj tak závisí na ktovie ako platených a motivovaných operátoroch, ktorí môžu a aj nemusia vedieť správne konať v situácii, keď ide o život a doslova o každú sekundu. No a samozrejme: kým nezaplatíte, dieťa a auto vám nevydáme... To už nie je predplatné, to znie skôr ako výkupné... 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: FB

Komentáre k článku


Stream naživo