2017-02-19 12:40:00
Porsche Panamera zničená hasičmi
Porsche Panamera zničená hasičmi
Zdroj: Porsche

Porsche nechalo novú Panameru za 100 000 eur hasičom. Pozrite čo s ňou spravili!

Porsche dovolilo nemeckým hasičom, aby si na novučkej Panamere za viac ako stotisíc eur zatrénovali s nožnicami.

Automobilka Porsche zdá sa nemá núdzu o peniaze?! Nechala domácich nemeckých hasičov, aby si na novom luxusnom aute vyskúšali svoje hydraulické nožnice. Auto v hodnote minimálne 100 000 eur a viac tak skončilo rozstrihané ako detská hračka z kartónu.

Dôvod? Ten je jednoduchý. Aby v prípade potreby záchrany posádky tohto konkrétneho nového modelu vedeli hasiči kde a ako strihať tak, aby nenatrafili na komponenty, ktoré by mohli evakuáciu osôb ohroziť, či až znemožniť.

Výrobcovia automobilov vytvárajú nákresy pre záchranu osôb zo svojich automobilov tak, aby pomohli záchranným zložkám. Toto umožní hasičom dostať sa k zakliesneným posádkam rýchlejšie a bezpečnejšie priamo na mieste nehody,“ povedal Alexander Grenz z oddelenia technických služieb značky. Nákresy pre hasičov pri tomto, ale i ďalších modeloch áut ukazujú kde sa nachádzajú vysokonapäťové komponenty, batérie, či palivová nádrž. Skrátka, hasičom dajú auto na nácvik na to, aby v prípade skutočnej záchrany životov nenarazili na niečo čo by ich a posádku mohlo ohroziť. Veď si predstavte čo by sa mohlo stať, ak by s takýmito nožnicami a ďalšími nástrojmi trafili batérie, či ešte stále funkčné káble pod napätím. Pritom v moderných autách je tých káblov a batérii čoraz viac a aj na menej obvyklých miestach. 

Zdroj: Porsche

Porsche navyše neobetovalo jeden z produkčných modelov určených pre zákazníkov, ale predprodukčnú verziu, ktorá sa k zákazníkom (už) nedostane. Aj keď sme počuli, že na východ od Slovenska robia aj s takto zničenými autami zázraky...

 Väčšinou automobilky s autami v tejto poslednej vývojovej fáze pred samotným produkčným modelom nakladajú dosť surovo. Buď si ich ponechajú pre obdobné účely, alebo ich rozoberú, alebo rovno zošrotujú.

Pritom ale platí, že autu, ktoré hasiči rozstrihali pred samotným úkonom vôbec nič nebolo a ak by Porsche vyrábalo autá v nejakej zapadnutej krajine v treťom svete, pokojne by sa mohlo dostať k zákazníkovi, akoby sa nič nedialo. Auto bolo v bohatej výbave a nič netušiacemu majiteľovi by mohlo slúžiť rovnako ako produkčný model (predprodukčné sériové autá sa využívajú na posledné testovanie, doladenie detailov ale tiež na testovanie odbornou verejnosťou). Sám som v predprodukčných autách jazdil a vedzte, že sú na nerozoznanie od sérioviek.

Čo poviete, nebolo by autu lepšie vo vašich rukách, ako v rukách hasičov? Nestačilo len zaslať hasičom obrázky? Museli auto s minimálne 330 koníkmi zničiť? 

jh
ZDROJ: Porsche

Komentáre k článku


Stream naživo