2016-03-31 14:20:00
Štefan „Štofi“ Rosina sa
Štefan „Štofi“ Rosina sa vracia na pretekársku scénu
Zdroj: Race Pro Media - Martin Trenkler

Štefan „Štofi“ Rosina sa vracia na pretekársku scénu

Štefan Rosina mladší (28) sa navždy zapísal do histórie slovenského motoršportu.

Rodák z Púchova je jediným Slovákom, ktorému sa podarilo stáť na pódiu oficiálnych majstrovstiev sveta FIA (GT1), zároveň vyhral prestížne preteky FIA GT Series a pravidelne skóroval v najvýznamnejších okruhových seriáloch ako Porsche Supercup. Po dvojročnej odmlke sa vracia späť na medzinárodnú pretekársku scénu.

Dnes hlási návrat do hádam najcennejšieho európskeho seriálu najsilnejších kapotovaných vozidiel GT3: Blancpain GT Series. Štartovať bude v jej šprintovej odnoži - Blancpain Sprint Series. Znamená to teda, že spolu 5 pretekárskych víkendov predstaví tento rok zakaždým dvoje hodinových pretekov, ktoré zahŕňajú tiež výmenu jazdcov.

Štofiho tímovým kolegom v tíme Grasser je slávny Jeroen Bleekemolen - dnes už veterán tejto kategórie. Spolu osedlajú zelené Lamborghini Huracán GT3. Rakúsky Grasser Racing Team (GRT) je zároveň továrenským tímom tejto slávnej talianskej značky. Sezóna sa začína už budúci víkend v talianskom Misane. Tu je kompletný kalendár podujatí na tento rok:

8.-10. apríl - Misano (ITA)
6.-8. máj - Brands Hatch (GB)
1.-3. júl - Nurburgring (GER)
26.-28. august - Hungaroring (HUN)
30. sept. - 2. október - Barcelona (SPA)

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Pozrime sa ešte stručne do histórie nášho najúspešnejšieho automobilového pretekára. Po začiatkoch v motokárach sa Štofi dokázal veľmi rýchlo presadiť v populárnom českom seriáli Škoda Octavia Cup, ktorý dvakrát vyhral (2003-2004). V silnejších „gétéčkach“ sa objavoval od roku 2005 a postupne si urobil meno ako jeden z najlepších jazdcov sveta v Porsche Supercupe a oficiálnych Majstrovstvách sveta FIA GT1. Najrýchlejší značkový seriál Porsche Supercup je súčasťou víkendov Veľkých cien Formuly 1 a Štofi tam slovenskú vlajku dostal päťkrát na stupne víťazov. Celkové 3. miesto v sezóne 2009 mu otvorilo dvere do ktoréhokoľvek špičkového tímu sveta.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Za volantom rýchlych Lamborghini dokazoval svoju čistú rýchlosť už v európskom seriáli FIA GT3 - pred fanúšikmi na Slovakia Ringu v roku 2011. V ďalšej sezóne bol už členom tímu Reiter Engineering v oficiálnych Majstrovstvách sveta FIA GT1. Pole position v Nemecku a následné stupne víťazov na Nürburgringu a v Doningtone boli len dôkazom toho, že keď všetko funguje ako má, Štofi Rosina je špičkou tejto kategórie. Ako jediný Slovák dosiahol pódium na majstrovstvách sveta pod hlavičkou FIA.

V roku 2013, ktorý bol jeho posledným v pozícii profesionálneho pretekára, prišiel hneď v úvodných pretekoch FIA GT Series veľký úspech. Spolu s Holanďanom Petrom Koxom po štarte z 2. miesta ovládol Štofi Rosina belgický okruh Zolder. Obrázky z najvyššieho stupienka na pódiu obleteli celý svet a ten si pripomenul Slovensko nielen vďaka hokeju či vodnému slalomu. To, že u nás môže vyrásť aj famózny pretekár, potvrdil Štofi treťou priečkou na štarte FIA GT na Slovakia Ringu a korunoval dominanciou v superpole v španielskej Navarre.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okrem povinností vo FIA GT si našiel čas aj na pomoc pri vývoji slovenského prototypu Praga R1, s ktorým vyhral vôbec prvé oficiálne preteky v rámci Supercar Challenge na Slovakia Ringu. Jeho skúsenosti využívali po tri sezóny aj vývojoví inžinieri nádherného Chevroletu Camaro GT3.

Pre Štofiho nie je tím Grasser žiadnou neznámou: v roku 2014 s nimi absolvoval záverečné kolo FIA GT Series na mestskom okruhu v azerbajdžanskom Baku. K pretekom Blancpain Sprint Series náš automobilový reprezentant pridáva aj Majstrovstvá Slovenska v pretekoch automobilov na okruhu (ako súčasť pohárového seriálu ESET V4 Cup).

Mladý automobilový pretekár potom odišiel z profesionálnej scény medzinárodného motoristického športu, aby sa venoval svojmu civilnému povolaniu v spoločnosti Matador. Jeho návrat na okruhy ale tiež úzko súvisí s Matadorom, ktorý v automobilovom priemysle spolupracuje napríklad s Volkswagen Group (pod ktorý patrí aj Automobili Lamborghini).

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Štofiho účinkovanie môžete sledovať počas celého roka aj na sociálnych sieťach. Nájdete ho aj na Facebooku a na Instagrame pod „Stefan Rosina Official“ a na Twitteri pod „Stefan Rosina“.


ZDROJ: Race Pro Media

Komentáre k článku


Stream naživo