2014-12-01 04:00:00
Pmáhať a chrániť -
Pmáhať a chrániť - po čínsky
Zdroj: carnewschina.com

Čínski dizajnéri sa poriadne odviazali a predstavili čudo na kolesách

Čo asi tak vznikne, keď sa skríži futbalová lopta, včelí plást a elektrické auto?

Možno neuveríte, ale výsledkom je toto podivuhodné policajné vozidlo. Takže „Pomáhať a chrániť“ po čínsky znamená elektrické policajné auto, ktoré má skutočne veľmi čudnú kabínu. Ešte aj jeho názov je zvláštny. Jeho celé meno je totiž Zijing Qingyuan Armored Spherical Cabin Electric Patrol Vehicle a predstavilo sa na prehliadke Security China v Pekingu.

Takže žiadne veľké prekvapenie. Vlastne iba vyšlo najavo, že zvláštne presklenie kabíny nie je žiadny módny, či dizajnový výstrelok, ale je to súčasť obrneného auta. Sférická kabína má príslušníkom polície zabezpečiť čo najlepší výhľad do všetkých strán. Vozidlo je totiž určené na použitie pri potlačovaní vzbury a demonštrácií. Má slúžiť nielen pre políciu, ale aj pre polovojenské sily.

Stále sme dúfali, že sa premení na nejakého transformera, kde schová tú vytŕčajúcu kabínu a bude z neho pekné auto, ale... Áno, stačí sa pozrieť na zvyšok a je vám jasné, že tu účel prevýšil všetko ostatné. Obrnená sférická kabína totiž dokáže odolať útoku pištoľou, no vraj už nie samopalom. A je to možno popri všetkých excesoch s kopírovaním európskych vzorov jasný dôkaz o „originalite“ čínskych dizajnérov. Pustiť do bežného predaja niečo podobné, asi by sa to nepredávalo ako teplé rožky...

Zdroj: carnewschina.com
Zdroj: carnewschina.com

Dvere majú podľa niektorých obrázkov poriadnu hrúbku, sklo je pancierové, ale aj tak ťažko posúdiť, aká je reálne ochrana posádky. Vozidlo je určené pre dvoch policajtov a váži prijateľných 1200 kg. Výrobca udáva jeho maximálnu rýchlosť iba 80 km za hodinu a maximálny dojazd je vraj 120 km. Zaujímavý je však pomerne malý polomer otáčania 4,5 metra. Je však otázkou, či toto auto vôbec niekedy uvidíme aj priamo v akcii. Predsa len iba pre dvoch, s malou ochranou a pomerne ľahké – ktovie, ako by obstálo v reálnom nasadení? Možno iba ako podpora väčších a silnejších.

Jozef Vydra
ZDROJ: carnewschina.com

Komentáre k článku


Stream naživo