2014-07-12 16:18:37
Fotografie z vrakoviska v
Fotografie z vrakoviska v Belgicku

Autá už pol storočia pohlcuje les. Pozrite si smutné a pritom fascinujúce obrázky

Po internete sa šíria neuveriteľné fotografie z lesa neďaleko belgickej dediny Chatillion. Zub času zaútočil na autá.

Tieto fotografie k nám z viacerých zdrojov prichádzajú ako fotky „dopravnej zápchy“, ktorú údajne spôsobili americkí vojaci na konci 2. Svetovej vojny, keď opustili Belgicko a svoje vozidlá zaparkovali na lesnú cestu blízko základne.

Už na prvý pohľad je jasné, že autá obžierajú zuby času, hrdze a prírody niekoľko desiatok rokov. Keď sa však podrobnejšie pozriete na jednotlivé autá, zistíte, že ich nie je možné označiť za predvojnové alebo vojnové modely. Tie najstaršie z nich sú z 50-tych rokov, pričom väčšina musela na nelegálnom vrakovisku v lese skončiť v 60-tych až 70-tych rokoch. Ideálnym príkladom sú zhrdzavené Volkswageny Beetle, ktoré síce vznikali aj tesne po vojne (a prvý Chrobáci ešte pred vojnou), no v inej konfigurácii. Medzi fotografiami nájdete aj Fiat 125, či Ford Angliu. Napriek tomu, že takmer všetky vraky majú karosériu jednoznačne v štýle 50-tych, 60-tych a miestami 70-tych rokov, našli sme tam aj jeden kúsok z predvojnového obdobia.

Príbeh o amerických vojakoch, ktorí ponechali autá na pospas, lebo si ich nemohli zobrať zo sebou sa v Belgickej dedinke Chatillion traduje už dlho. Reálnejšia verzia je tá, že autá na lesnú cestu naskladali obyvatelia blízkeho okolia, keď ich už prestali používať.

Tí, čo sa venujú histórii vedia, že aj na historkách je kus pravdy (menší, či väčší) a historku o amerických vojakoch preto nemôžeme odsúdiť na úplnú nepravdu. Aj keď to vyzerá skôr na zabudnuté vrakovisko zo 60-tych rokov. Svedčí o tom aj jedno vyššie spomenuté vozidlo s karosériou typickou pre 30-te a 40-te roky. Pokojne to môže byť tak, že keď americkí vojaci opustili oblasť zanechali tam svoje autá (ako ich nadobudli neriešime), odparkovali ich a odišli. Následne začali takto obsadenú cestu využívať aj domáci a autá sa postupom rokov kopili. Popri tom na vrakovisko prichádzali zberatelia a zbierali, čo potrebovali, čo chceli, alebo to, čo sa dalo využiť. Z pôvodných áut nezostalo veľa, no pár kúskov sa predsa nájde. Vrakovisko by malo v tomto stave byť aj dnes, i keď sme našli informácie o postupnom odvážaní šrotu.

Medzičasom sa na lesnú cestu plnú áut zabudlo a až pred pár rokmi ju objavili fotografi, ktorí svoje zábery priniesli na internet. Pred nedávnom sa zábery začali rapídne šíriť a dorazili aj na Slovensko. My sme ich pozbierali naozaj dosť, a tak si môžete vychutnať unikátne fotografie z lesného vrakoviska všetky pohromade tu a teraz. Našli sme aj zopár veľmi kontrastných fotografií, ktoré zaujmú najmä mužskú časť čitateľov :).

Pripájame tiež video.

Autori fotografií: Rosanne de Lange, Theo van Vliet, Marcel Wiegerinck, Stefaan Beernaert

Ján Hargaš
ZDROJ: amusingplanet.com, flickr.com

Komentáre k článku


Stream naživo