2014-04-30 06:00:00
WaWe 10 je špeciálne
WaWe 10 je špeciálne vodné delo s troma tryskami, dostrek predných má až 65 metrov
Zdroj: Rosenbauer

Zničili ho! Policajti pokazili vodné delo za milión, nebolo to na Veľkú noc

Tomu sa povie pekný „prúser“. Policajti pri simulovanom útoku poškodili obrovské auto za vyše milión eur!

Do roku 2019 má 78 kusov áut s netradičným názvom WaWe 10 nahradiť v policajnej službe Nemecka svojich starších, už vyše 20 ročných „kolegov“ WaWe 9. Tento mastodont na kolesách je zhotovený v rakúskej firme Rosenbauer, ktorá sa roky špecializuje na výrobu hasičských áut. Nuž nečudo, že aj toto dieťa je z jej vývoja.

Ešte rozlúštenie názvu auta WaWe, ktoré má podvozok z nákladného trojnápravového vozidla Mercedes-Benz Actros 3341 AK/42/6×6. V nemčine totiž znie Wasserwerfer. Po slovensky to znie tak prozaicky: vodné delá, alebo ešte inak – vrhač vody. Vyberte si, čo sa vám páči.

Predstavme si najskôr „drobčeka“, Od roku 2010 prišli pre potreby nemeckej polície zatiaľ tri kusy. Takmer 10 metrov dlhé, 2,55 metra široké a 3,7 metra vysoké monštrum má tri vodné delá, ktoré dokážu naraz striekať vodu na vzdialenosť až 65 metrov. To zadné na 50 metrov. Vyše 31 ton vážiace vozidlo poháňa vidlicový šesťvalcový turbodiesel s výkonom 300 kW (408 k), ktorý spĺňa emisnú normu Euro 5..

Pri týchto výkonoch ani neprekvapuje, koľko „munície“ si vezie. Jadrom auta je totiž nádrž na 10 000 litrov vody, pričom čerpadlo v zadnej časti dokáže pumpovať až do 3 500 litrov za minútu s tlakom 10 až 16 barov. Rachot, ktorý počas svojej činnosti vytvára nemá len zastrašujúci účinok, ale samostatný motor Deutz, ktorý poháňa čerpadlo v zadnej časti auta umožňuje samostatne jazdu auta a zároveň maximálny výkon striekačiek. Samozrejme že tento tvorca „kraválu“, ako si ho prekrstili samotní policajti, nie je určený len na rozháňanie demonštrantov, ale aj ako zásobáreň vody pre hasičské autá, alebo v prípade potreby ako pojazdná nádrž pitnej vody.

Zdroj: Rosenbauer
Zdroj: Rosenbauer

Auto je navrhnuté pre štvorčlennú posádku, ktorá má svoje miesta v klimatizovanej, ergonomicky navrhnute kabíne s riadiacimi jednotkami, kamerami a ovládaním troch trysiek pomocou joystickov. Dokonca sa myslelo aj na chladenú priehradku na nápoje...

Tieto vodné delá nahradia svojich už viac ako 20 ročných „kolegov v službe“ za celkovú sumu 75 miliónov eur. Čo pri počte 78 kusov znamená cenu za jedno auto neuveriteľných viac ako 961 000 eur. Nuž, high-tech policajná technika nie je pre každého.

Zdroj: Rosenbauer
Zdroj: Rosenbauer

Napriek tomu teraz prišlo prekvapenie. Že by to naozaj nikto nečakal? V rámci cvičenia v Thűringene sa stalo, že jeden z týchto strojov prišiel k „ujme na zdraví“ tak, že teraz dokonca museli kontaktovať výrobcu v Rakúsku pre jeho opravu...

Čo sa vlastne stalo? Policajti totiž simulovali počas cvičenia zásah demonštrantov, ktorí väčšinou neprijímajú s radosťou prúdy vody a vyzbrojili sa celkom bežnými protizbraňamai. Hádzali na auto tenisové loptičky (?), vajíčka (?!) a plastové fľaše (!). Pritom nepoužili žiadnu ťažšiu muníciu, ako mávajú ozajstní demonštranti – kamene, dlažobné kocky, či Molotovove koktaily... Napriek tomu sa im podarilo poškodiť auto tak, že viac ako 30 tonové auto skoro za milión bude potrebovať vymeniť aspoň čelné sklo. Výška škody nie je presne známa, ale potvrdilo sa, že ani pancierované sklo nevydrží toľko, ako poriadna ochranná mreža pred ním, akými boli vybavené v dávnejšej minulosti staršie autá podobného určenia...

Zdroj: Rosenbauer
Zdroj: Rosenbauer

Jozef Vydra
ZDROJ: de.autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo