2014-02-16 16:48:38
Robotický policajt riadi dopravu
Robotický policajt riadi dopravu v Kinshase
Zdroj: coches.com

Robocop v meste: na križovatke sa objavili roboti, ľudia majú rešpekt!

Hlavné mesto Konžskej republiky, Kinshasa, prichádza s celkom novým riešením dopravnej zápchy.

Bude mať masívnych, hrôzostrašných robotov. Zatiaľ nainštalovali dve takéto obrie a šikovné robotické „mašinky“, ktoré riadia prevádzku namiesto polície. Obrovský robot riadiaci  premávku v Kongu a pripomínajúci Marvina, paranoidného robota z filmového príbehu Vesmírny sprievodca Galaxiou Galaxy, sa ukazuje ako veľmi efektívny.

Ako uvádza The Washington Post, solárne roboty sú vybavené kamerami a vzbudzujú rešpekt miestnych obyvateľov. „Ak vodič hovorí, že nebude rešpektovať robota, pretože je to len stroj, robot si všimne a zaznamená jeho priestupok a pripraví pre neho pokutu,“ povedala Therese Inza, prezidentka konžských inžinierok a vedúca konžských inžinierov, ktorí stoja za touto myšlienkou. Skupinu založili na Kinshaskej Vysokej škole aplikovanej techniky, známej svojou francúzskou skratkou  ISTA.

Je zaujímavé, že mávanie rukami a otáčanie trupu robotov, ktoré kopíruje pohyby dopravných policajtov má na rozdiel od nich úspech pri riadení dopravy. Zhruba trojmetrová postava robota na betónovom podstavci  má na trupe, na chrbte a na koncoch rúk svetelné plochy, ktoré pomáhajú s riadením dopravy v nočných hodinách.

Zdroj: coches.com
Zdroj: coches.com

Demokratická republika Kongo je štvrtý najľudnatejší štát v Afrike a na doprave v Kinshase to výrazne poznať. Križovatky bez akéhokoľvek značenia trpia pod náporom motoristov. Až donedávna sa policajti snažili prevziať kontrolu nad chaotickou dopravou. Pomerne neúspešne. Až nasadenie robotov vyvolalo rešpekt verejnosti. A práve rešpekt k týmto dopravným robotom je príčinou ich najväčšieho úspechu. Miestni obyvatelia jednoducho policajtom neveria, no príkazy mechanického robota na počudovanie berú ako samozrejmosť.

„Ako motocyklista som s ich prácou veľmi spokojný,“ povedal pre televíziu CCTV  Africa vodič malého motocykla Demouto Mutombo. „Keď dopravu riadia policajti, je tu stále veľa áut. No odvtedy, čo sú tu roboti, miestni obyvatelia ich rešpektujú.“ Prácu robotov často sledujú aj okolostojaci policajti, ktoré však do riadenia dopravy radšej nezasahujú.

Zdroj: coches.com
Zdroj: coches.com

Mechanický policajt je vybavený štyrmi kamerami a solárnymi panelmi, vďaka ktorým môže fungovať 24 hodín denne. Bolo by zaujímavé zistiť, či vývoj robotov a náklady na údržbu stáli menej, ako klasické semafory. Tie však nevedia rozdávať pokuty a roboti sú predsa len oveľa originálnejšie riešenie...

Jozef Vydra
ZDROJ: washington post

Komentáre k článku


Stream naživo