2013-10-16 05:00:00
Google má autonómne auto,
Google má autonómne auto, chce ovládanie gestami.

Google si chce dať patentovať ovládanie áut gestami! No nazdar!!

Zbohom gestikulácia, zbohom náhodné pohyby. Auto, ktoré by ich vyhodnotilo je (možno) na dohľad.

Len jediný deň potom, čo Google kúpil Flutter, start-up, ktorý sa zaoberá vývojom aplikácií na podporu ovládania softvéru tretích strán gestami (čo aktuálne podporuje napríklad aplikácia Spotify, VLC alebo iTunes), sa na webe Amerického patentového úradu objavil zaujímavý dokument.

Google žiada o nový patent, vďaka ktorému chce presadiť, aby sa vo vozidlách využívalo riadenie pomocou gest. To by nemusel byť pre vyspelú technológiu problém. Ten sa črtá v tom, že jedno gesto by bolo možné využiť pre zadanie viacerých úloh. 

V  23 stránkovom dokumente je názorne rozkreslené, ako by bolo možné ovládať napríklad sťahovanie okien, alebo zvyšovanie hlasitosti rádia a ďalších funkcií iba mávnutím okolo okna, či pred rádiom. Napríklad pohyb vodičovým ramenom smerom dole pred rádiom znamená zníženie hlasitosti reprodukovaného zvuku. No keď vodič naznačí  rovnaké gesto v blízkosti okna, zapne sa elektrické ovládania okien. Pohyby užívateľa a pozícia rúk sa rozpoznávajú pomocou kamery zabudovanej nad palubnou doskou. Systém funguje dovtedy, kým dokáže rozpoznať aktuálnu polohu ruky vo vnútri vozidla. No a to je ďalší problém. Cez deň by sme ovládali zariadenia v aute úplne v pohode. Ale pri nočnej jazde by sme potrebovali baterku?

Technológia na vysokej úrovni lacná nebude...

Tuto funkčnosť by mali zaisťovať dve stropné kamery a laserový skener, ktorý by monitoroval gesta vykonávané vodičom v stanovenom priestore. Google už dlhšie experimentuje s technológiami v automobilovom priemysle a pokúša sa okrem iného, vyvíjať  autá, ktoré budú jazdiť celkom autonómne, bez zásahu vodiča. No zavedenie ovládania automobilov pomocou gest by už bolo prvým pokusom angažovať sa v samotnom interiéri vozidla. A to tu ešte nebolo.

Samozrejme nie je vôbec isté, či sa tento patent dostane do ostrej premávky. No keďže Google už jazdí s „bezpilotnými“ automobilmi, mohli by sme sa dočkať aj tejto technologickej vychytávky. Okrem iného sa črtá ešte možná spolupráca s výrobcami áut, ktorí by mohli používať tento systém. Google by tým chcel získať úzke spojenie s automobilkami a samozrejme sprístupniť svoje služby s vlastnou platformou v autách. Biznis je biznis...

Prišiel nám na um len taký prozaický dôvod, prečo by systém nebol úplne vhodný pre všetky autá: Viete si vôbec predstaviť, ako by mohla vyzerať hádka výrazne gestikulujúceho vodiča s manželkou? Alebo manželka za volantom a rozčúlený partner vedľa nej? To by bola jazda!

Komentár Pod kapotou:

Kam sme sa to dostali?! Vari je kľučka na sťahovanie okna, prípadne ich ovládanie spínačom, alebo ovládanie rádia gombíkmi pod volantom, či hoci na palubnej doske, takým veľkým problémom, že potrebujeme toto? Nech sa nikto nehnevá, ale nepotrebujeme za každú cenu sledovanie vždy a všade! Lebo ak bude v aute kamera a pomaly už všadeprítomné internetové pripojenie, od ktorého človek nie je uchránený ani v tej najmenšej a najintímnejšej miestnosti v dome (byte), stačí malý krok na prepojenie a dobrý dôvod „v rámci zvýšenia bezpečnosti“, ale pre iný, rovnako vykonštruovaný dôvod sledovať posádku. Nie, ďakujem, neprosím. Dosť je stôp, ktoré vďaka používaniu telefónov a platobných kariet zanechávame. Keby išlo o rozpoznávanie reči, ktoré by uľahčilo ovládanie aute, nepoviem. Hoci majú problémy s úspešnosťou porozumenia. Ale toto „súdruhovia“ z „Gúúglu“ už naozaj preháňajú. Možno je to ich snaha mať ďalší systém, ktorý vám ponúkne v rámci marketingového targetingu veci, ktoré nepotrebujete. Alebo bude vedieť už úplne presne kde s kým, prečo, načo za koľko, ako ste sa stretli a ďalšie podrobnosti.

Ak by to mala byť cesta, ako znížiť náklady (vážne pochybujem) pri výrobe auta odstránením niekoľkých vypínačov a ovládačov, či pokrivený myšlienkový pochod ako pokus o prínos pre ergonómiu, stále to nie je argument. Lebo toto riešenie ešte viac zníži možnosť vodiča samostatne zasahovať do ovládania auta. Budeme sa stále viac spoliehať na komplikované systémy? Každý nech si vyberie, čo chce (kým sa dá). Ale sme opäť na začiatku úvahy: kam sme sa to dostali?

No, možno nás o pár rokov budú naozaj voziť celkom samostatné atonómne auta - a nie len tak, pomaličky, ale poriadne zostra, ako naznačujú pripojené zábery...

Jozef Vydra
ZDROJ: google, gadgets, com

Komentáre k článku


Stream naživo