2013-10-12 04:20:00
Porsche pristálo na bariére
Porsche pristálo na bariére z pneumatík

VIDEO: Hrozivá nehoda na pretekoch. Brat vodiča to sledoval priamo na okruhu

Desivá nehoda sa stala na okruhu vo Virginii v USA. Počas pretekov áut značky Porsche do seba dve nabúrali. Je neuveriteľné, že sa nikto nezranil.

Technika a bezpečnosť dnešných pretekárskych áut je na vysokej úrovni. Pred pár rokmi by takúto nehodu mohol pretekár len ťažko prežiť. Dnes vyviazol takmer bez zranení.

Počas americkej verzie 24hodinových pretekov „Le Mans“ sa udiala veľmi nebezpečne vyzerajúca nehoda.

Pri nájazde do zákruty si jeden z pretekárov akoby nevšimol auto druhého. Z vnútrajška zákruty zamieril do ideálnej stopy, no pri obrovskej rýchlosti trafil vedľa idúce auto. Obe vozidlá v momente vyleteli z dráhy, a aj keď brzdili, čo sa dalo, nárazu do bariér nezabránili. Ich rýchlosť bola taká veľká, že jedno z áut po náraze do bariéry doslova katapultovalo do vzduchu. Oranžové Porsche urobilo niekoľko sált, až kým pristálo na konci bariéry. Vodič vystúpil bez problémov. Jeho brat, ktorý sa na pretekoch tiež zúčastnil, vtedy sedel v boxoch a celú udalosť sledoval v priamom prenose. Takmer skolaboval, keď to videl. Do poslednej sekundy nevedel, či jeho brat prežil.

Pretekár, ktorý nehodu zavinil, takmer pripravil o život nielen seba, ale aj traťových komisárov a kameramana stojaceho za bariérou. Kameraman sa stal mužom dňa. Namiesto toho, aby utekal preč, zostal na mieste a nakrúcal až kým ho takmer zasiahlo auto. Iba tesne sa mu vyhol, pozrel, či sú naokolo všetci v poriadku a opäť sa vrátil ku kamere. Za svoju odvahu, či priam šialenstvo dostal cenu „Hard Charger Award“ (voľne preložené ako Tvrďák dňa), ktorú obvykle dostáva jazdec za ostrú jazdu.

Vodič oranžového, viac poškodeného auta sa hneď ako vyšiel z auta, obrátil smerom k vinníkovi nehody s nechápavým gestom. Jeho brat zas nešetril pestrými slovnými spojeniami. Nie je pravdepodobné, že manéver urobil vinník úmyselne, určite sa mu však nikto nepoďakuje.

Pripájame tiež staršie video z rely, ktoré ste mohli vidieť na sportky.sk, kde iné Porsche vrazilo do tvrdej betónovej bariéry a podobným spôsobom preletelo až do rieky. Ani tu sa našťastie nikto nezranil.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo