2016-06-15 18:20:00
Škoda Kodiaq skice
Škoda Kodiaq skice
Zdroj: SKoda

Škoda začala odhaľovať vzhľad SUV Kodiaq. Vonku sú oficiálne skice

Škoda spustila teasing svojho nového veľkého SUV menom Kodiaq. Ako prvé prišli na rad skice.

Automobilka Škoda uvoľnila prvé dve oficiálne skice svojho kľúčového SUV s názvom Kodiaq. Automobil, ktorý meno prevzal po ostrove pri južnom pobreží Aljašky chce zaujať zákazníkov moderným dizajnom značky prevteleným do SUV, no nielen tým. Jeho silnými stránkami by mali byť predovšetkým praktickosť, priestrannosť, až sedemmiestna verzia, pestrá paleta motorov aj s automatickými prevodovkami a Škoda tiež proklamuje slušnú priechodnosť terénom. Kodiaq tak nechce byť len cestným SUV, chce svojim majiteľom poskytnúť aj možnosť vydať sa mimo spevnených ciest.

Vďaka skicám už možno veľmi presne odhadnúť vzhľad vozidla, no ten už avizoval koncept Vision S. Síce sa Kodiaq nebude môcť popýšiť tak progresívnym dizajnom, jeho vizáž bude predstavovať posun dizajnového jazyka automobilky na väčšie a vyššie vozidlo, čo môže byť pre dizajnérov neľahká úloha.

Zdroj: SKoda

V nasledujúcich týždňoch môžeme očakávať postupné odhaľovanie vozidla, i keď presný postup mediálneho oddelenia automobilky nemožno s istotou predvídať. Ak bude Škoda postupovať ako v prípade odhaľovania modelu Superb, najprv uvidíme kúsky karosérie ako svetlá, či masku chladiča, až potom príde čas na oficiálne odhalenie modelu.

Škoda okrem skíc v tlačovej správe uverejnila aj vlastný rozhovor so šéfdizajnérom značky. Rozhovor je z pochopiteľných dôvodov plný marketingového balastu, ale dajú sa v ňom nájsť aj zaujímavé informácie a pútavé pasáže. Ak vydržíte všetky tie superlatívy, metafory a teda klasickú dávku zveličovania, môžete sa do rozhovoru pustiť. Neupravený rozhovor Škody s Jozefom Kabaňom z tlačovej správy automobilky nájdete nižšie pod článkom.

____________________________________________________________________________________

Zdroj: SKoda
Zdroj: SKoda

 

Rozhovor s Jozefom Kabaňom: „Škoda bude oveľa emocionálnejšia“

Pán Kabaň, aký význam má dizajn modelu Škoda Kodiaq pre značku?

Jozef Kabaň: Škoda Kodiaq je v dvoch aspektoch priekopníkom nasej značky. S našim prvým veľkým SUV, väčším ako Yeti, vstupujeme do nového segmentu. A súčasne je Kodiaq prvým modelom s novým dizajnovým jazykom SUV značky Škoda. Tento jazyk je veľmi výrazný, emocionálny a nadčasový.

Čo je zvláštnosťou dizajnového jazyka Vášho veľkého SUV?

Kabaň: Škoda Kodiaq je extrémne všestranná. Je mimoriadne priestranná, pri kompaktných vonkajších rozmeroch ponúka najlepší package vo svojej triede. Okrem toho je tiež robustná a má vysokú priechodnosť terénom. Prináša tiež maximum flexibility a funkčnosti. To sme chceli vizualizovať ako v dizajne exteriéru, tak aj v interiéri. Preto sú pri modeli Škoda Kodiaq v súlade forma a funkcia. Kryštalický a výrazný vzhľad navyše podčiarkuje i charakter a silné stránky modelu.

Ako možno spojiť dizajn a funkčnosť?

Kabaň: Našou ambíciou je skombinovať maximum estetiky s maximálnou funkčnosťou tak, aby sme už nehovorili o rozdielnych kritériách. Hľadáme krásu v jednoduchosti, bez toho, aby sme pritom vypúšťali zo zreteľa funkciu alebo ergonómiu. Dobrý dizajn zatraktívňuje funkčnosť. Táto rovnováha funkčnosti a estetiky robí z nášho modelu Škoda Kodiaq niečo zvláštne.

Akú úlohu tu zohráva umenie výroby českého krištáľového skla?

Kabaň: Každý detail našich modelov rozpráva určitý príbeh, v tom je emocionálna sila našej značky. V prípade kryštalických prvkov modelu Škoda Kodiaq sme sa nechali inšpirovať tradičným umením českých sklárov. Línie sú jasné, precízne a ostré. Charakteristická je pre ne efektná hra svetla a tieňa na silnokontúrovaných plochách. Kryštalickú štruktúru nájdete aj v detailoch, ako sú svetlomety alebo dekoračné lišty.

Je vidieť, že ste venovali veľký dôraz detailom, ktorý sa premietol aj do dizajnu interiéru. Čo považujete za najzaujímavejší konštrukčný prvok interiéru automobilu Škoda Kodiaq?

Kabaň: Široké, jasné línie exteriéru pokračujú aj v interiéri. A aj tu kladieme veľký dôraz na harmóniu tvaru a funkcie, na pokoj a jasnosť. Podľa mňa musí automobil dokonale fungovať a pritom vyžarovať estetiku. Interiér má vzbudzovať dôveru a vyžarovať pohodu. Na základe tejto filozofie sme vytvorili atmosféru, ktorá je súčasne elegantná, komfortná a funkčná.

 

jh
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo