2023-08-31 10:51:00
Alfa Romeo 33 Stradale
Alfa Romeo 33 Stradale
Zdroj: Alfa Romeo

FOTO + VIDEO: Alfa Romeo 33 Stradale je nový exkluzívny model značky

Značka Alfa Romeo včera večer ukázala nový model Alfa Romeo 33 Stradale.

Inšpirácia historickým vozidlom je celkom zrejmá. Volalo sa rovnako 33 Stradale a vychádzalo z 33 Tipo, ktorý si čo-to odkrúžil na pretekárskych dráhach. Nový model zreteľne preberá intenzívny dizajn ikony 60. rokov minulého storočia a dodáva mu moderný nádych.

33 Stradale je auto posadnuté číslom 3. 3 sekundy mu trvá zrýchlenie z 0 na 100 km/h, dosiahne max. rýchlosť 333 km/h a 33 sa ich celkovo vyrobí. Všetky sú už predané, no vraj to rozhodne nie je posledný malosériový výtvor značky. No zároveň je to pre Alfu návrat do výroby malosériových automobilov po polstoročí absencie. Niekto by chcel pripomenúť vozidlá ako 8C, no tých sa vyrobilo vyše 800, takže exkluzívnosť modelu 33 Stradale je násobne vyššia.

Prvýkrát značka predstavila zámer postaviť niečo také vybraným zákazníkom a zberateľom vozidiel počas pretekov F1 v Monze v roku 2021. Do pár týždňov od predstavenia sa všetky predali. Trvalo to niekoľko týždňov preto, lebo všetci záujemcovia o vozidlo boli od začiatku zaradený do programu Bottega (dieľňa), kde si každý jeden zákazník mohol auto upraviť podľa vlastných preferencií a vytvoriť svoj unikátny automobil. Všetky autá sú ručne robené v karosárni Carrozzeria Touring Superleggera.

Vozidlo má dĺžku 4637 mm, výšku len 1226 mm, rázvor 2700 mm. Stojí na hliníkovej platforme v tvare písmena H, karoséria je z kompozitov a odľahčených materiálov, auto má karbónový monokok. Brzdy od Bremba sú ovládané by-wire a majú vpredu kotúče 390 mm a šesť piestikov, vzadu 360 mm a štyri piestiky. Vpredu i vzadu sú karbón-keramické. Auto stojí na 20 palcových diskoch s pneu vzadu s rozmerom 305/30.

33 Stradale má dva pohony a dve hmotnosti. Prvá verzia má novo-vyladený turbomotor s objemom 2,9 litra, ktorý v tejto konfigurácii dáva až 620 koní. Hmotnosť je 1500 kg a nádrž 60 litrov. Motor je umiestnený vzadu naprieč, prevodovka je dvojspojková 8-stupňová a pohánané sú zadné kolesá vďaka elektricky ovládanému diferenciálu. Druhá verzia je čisto elektrická. Má 102 kWh batériu (netto 90 kWh) a pravdepodobne dva motory (pri pohone v tabuľkách Alfa píše iba o Torque vectoringu... treba to skrátka odvodiť). Maximálny systémový výkon je 750 koní a maximálka je v porovnaní s benzínovým variantom "len" 310 km/h. Elektrická sústava je postavená na 800V architektúre, auto sa teda dokáže nabíjať extrémne rýchlo. Dojazd je 450 km, hmotnosť rovné 2 tony. Obe autá majú koeficient odporu vzduchu Cd 0,375. Alfa sa chváli, že toto číslo je dosiahnuté bez aktívnej aerodynamiky, ktorá by vraj nebola dostatočne puristická, aby mohla hyzdiť čisté línie dizajnéra... Nastaviteľný je však podvozok. Dvojité lichobežníkové ramená a k tomu adaptívne tlmiče. Vpredu navyše možno podvozok zdvihnúť o 50 mm pri rýchlosti do 40 km/h tak, aby si autíčko nerozbilo nízku držku na veľkých prekážkach.

Interiér je taktiež inšpirovaný minulosťou, no disponuje množstvom novodobých prvkov. Tým najzaujímavejším je ale stredový tunel so štvorlístkom Quadrifoglio a samozrejme prepínač jazdných režimov, ktoré okrem odozvy plynového pedála menia odozvu bŕzd, tlmiče a ďalšie prvky.

Je veľmi pravdepodobné, že toto auto naživo uvidíte možno raz, možno dvakrát v živote, no možno ani raz. Odporúčam preto videá a bohatú galériu, v ktorej nájdete aj historickú predlohu nového vozidla.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Alfa Romeo

Komentáre k článku


Stream naživo