2023-08-29 16:25:00
Ford Transit Nugget
Ford Transit Nugget
Zdroj: Ford

VW má novú Californiu? Ford má nový Transit Custom Nugget

Ford už dlhodobo ponúka možnosť fabrického predaja karavanových verzií svojich modelov Transit.

Nie je tomu inak ani pri najnovšej generácii modelu Transit Custom. Ak by ste nevedeli, ktorá z verzií to je, tak je to tá, ktorá konkuruje napríklad Volkswagenu Multivan. A preto je s príchodom novej Californie úplne logické, že aj Ford predvedie svoju konverziu na vozidlo tohto typu. Bude sa volať už štandardne Transit Custom Nugget.

Čím ale je? A koho chce osloviť? V prvom rade chce osloviť zákazníkov, ktorí by inak siahli po Californii, alebo po niektorom modeli Marco Polo od Mercedesu. Bude plne vybaveným karavanovým vozidlom, ktorej ponúkne až 4 postele. Štyri znamená, v tomto prípade, dve dvojité. Jedna bude v zadnej časti po preklopení sedadla a jedna vo výklopnej streche. Výklopná strecha získa v novom modeli automaticky skladaciu látku bokov a tiež môže byť vybavená solárnym panelom poháňajúcim všetky vstavané prvky komfortu. To znamená, že nemusíte riešiť, že by vám karavan vybíjal batériu, ak bude slnečno, tak máte vyhrané.

Zvonka ešte zopár zmien príde vo forme doplnkového stanu na zadné dvere. Keď ich vyklopíte, tak môžete roztiahnuť steny a rozšírite tak plochu vozidla pravdepodobne o kúpeľňu a kuchynský priestor. V zadnej časti Transitu Custom Nugget je totiž sprcha s horúcou aj studenou vodou, takže si môžete s prehľadom spraviť svoju vlastnú vlažnú. Alebo môžete novovzniknutý priestor využiť na varenie v kuchyni tvary L so zásuvkovou chladničkou a umývadlom. Príjemným doplnkom je určite aj rozťahovacia markíza a v interiéri Ford s spolupráci s pre stavbárom Westfalia našiel dostatok miesta na odloženie skladacieho stola a stoličiek. Na rozdiel od konkurencie je Ford trochu inak koncipovaný. V zadnej časti má kuchyňu a v prednej časti obývací, alebo spací priestor. V interiéri je niekoľko bezdrôtových nabíjačiek, ale aj niekoľko USB-C konektorov na rôzne prístroje.

Zdroj: Ford

Nový Transit Custom Nugget je postavený na najnovšej generácii modelu, čo hovorí o využití automatickej klimatizácie prvýkrát v modeli Transit Custom. Taktiež prichádza s 13-palcovým dotykovým displejom využívajúcim systém SYNC 4 a spoliehajúci sa aj na bezdrôtové zrkadlenie telefónov obidvoch súčasných platforiem. Okrem tohto 13-palcového dotykového displeja je v interiéri ešte jeden displej a konkrétne v zadnej časti. To, čo ste mali mechanicky nastaviteľné tlačidlami je aktuálne schované za displej s uhlopriečkou 7 palcov. Na ňom môžete skontrolovať a nastaviť osvetlenie, ale aj kúrenie a skontrolujte si stav jednotlivých nádrží a stav nabitia batérií. Toto všetko ale môžete riešiť aj cez aplikáciu v mobilnom telefóne, ktorý si pripojíte klasicky cez Bluetooth. Ford do auta nainštaloval pre istotu aj 5G modem, čiže bude možné cez mobil spravovať auto aj na diaľku. Máte teda auto so všetkou potrebnou výbavou, s kuchyňou v tvare písmena L, so šuflíkovou chladničkou a s umývadlom, dokonca aj so sprchou.

Pohon tohto vozidla bude zabezpečovať spočiatku dvojlitrový naftový motor, ktorý bude mať výkon 125 kW (170 k) a bude spolupracovať s automatickou prevodovkou s ôsmimi stupňami. Neskôr, konkrétne koncom roka 2024, pribudne alternatíva, ktorá využije plug-in hybridný systém prevzatý z Kugy. Bude mať 2,5-litrový benzínový štvorvalec spolupracujúci s elektromotorom a dodávajúci maximálny výkon 169 kW (230 k). Následne ešte, vďaka nezávislému zaveseniu zadných kolies, pribudne pre naftový motor aj alternatíva s pohonom všetkých kolies. To bude tiež pre model novinka.

Začiatok predaja tohto modelu je už teraz, už teraz si ho môžete objednať, ale realita s dodávkami bude skôr aktuálna na prelome 2023 a 2024, prípadne skôr na jar budúci rok. Automobilka oznámila nemecké ceny a je základná verzia, bez príplatkov, bude stáť 76 500 €. Ak sa vám to zdá veľa, skúste zablúdiť do cenníkov konkurenčných vozidiel, vybaviť ich na podobnú úroveň a zistíte, že to je vlastne veľmi konkurencieschopná hodnota.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo