2023-01-10 18:30:00
Hennessey Venom F5 Revolution
Hennessey Venom F5 Revolution
Zdroj: Hennessey

FOTO: Nový Hennessey Venom F5 Revolution - veľké krídlo vonku, riadidlá vnútri

Nový model Hennessey Venom F5 s označením Revolution chce zapôsobiť na okruhoch.

Po verziách kupé a roadster prichádza už tretia verzia modelu Venom F5 ukázala svoju tvár. Toto je verzia určená primárne na okruhy. Vyznačovať sa má predovšetkým prekopanou aerodynamikou a zlepšeným ovládaním.

Typickým zástupcom zmien z kategórie aerodynamiky je upravená spodná pera a masívne zadné krídlo. Veľký predný splitter i zadný difúzer pomáhajú posúvať prúdiaci vzduch správnym smerom, respektíve zabraňujú tomu, aby sa dostal tam kam nemá - tak ako tušíte: preto, aby auto pri zrýchľovaní takpovediac neuletelo. Menšie lišty okolo predných kolies, či prieduchy v zadnej časti strechy taktiež pracujú so vzduchom tak, aby bolo auto rýchlejšie. Kým prvé menované pomáhajú presúvať vzduch a tým zlepšujú vysokorýchlostnú manévrovateľnosť, druhé menované (na streche) pomáhajú chladiť motor a živiť ho adekvátnym prísunom atmosférického vzduchu.

Podkapotou Hennessey Venom F5 Revolution čaká 6,6 litrový motor V8 zvaný "Fury" s výkonom 1355 kW a s krútiacim momentom 1617 Nm. Ohromná sila motora je prenášaná výhradne na zadné kolesá prostredníctvom jednospojkovej automatizovanej prevodovky.

Okruhový Venom tak síce má rovnakú motorizáciu a výkon ako jeho cestný kolegovia, z trojice je najľahší. Jeho hmotnosť je 1360 kilogramov, za čo pochopiteľne vďačí aj veľkému uplatneniu komponentov z karbónových vláken vrátane konštrukcie (monokok).

Auto si môžete pozrieť v bohatej galérii, v nej nájdete aj interiér a spomenuté rohaté riadidlové ovládanie...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Motor1, Hennessey

Komentáre k článku


Stream naživo