2017-09-01 04:55:00
Nissan Leaf 30 kW/h
Nissan Leaf 30 kW/h Ilustračné foto
Zdroj: Ján Hargaš

Aliancia Renault-Nissan spojila sily s čínskym Dongfengom. Pre elektromobily

Nissan a Renault uzavreli dohodu s čínskou automobilkou Dongfeng. Cieľom je výroba elektromobilov pre Čínu.

Japonský Nissan Motor a jej partnerská automobilka Renault budú v Číne vyrábať elektromobily v novom spoločnom podniku s firmou Dongfeng Motor. Automobilky sa totiž snažia pripraviť na prísne kvóty na elektromobily čínskej vlády.

Čína, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, chce, aby na elektromobily a plug-in hybridy do roku 2025 pripadala prinajmenšom pätina predaja áut v krajine. To je súčasť politiky, ktorá sa snaží riešiť naliehavý problém vysokého znečistenia ovzdušia vo veľkých čínskych mestách.

Ford Motor tento mesiac ohlásil spoluprácu s čínskou automobilkou Anhui Zotye Automobile. V jej rámci chce preskúmať založenie spoločného podniku na výrobu elektromobilov v Číne. Tesla, Daimler a General Motors už oznámili plány týkajúce sa výroby elektromobilov v Číne.

V novom podniku eGT New Energy Automotive bude 25 % vlastniť Nissan rovnako ako Renault a zvyšných 50 % bude patriť Dongfengu, uviedli dnes Nissan a Renault. Dodali, že eGT vyvinie nový elektromobil na platforme aliancie Renault-Nissan.

"Založenie nového spoločného podniku s firmou Dongfeng potvrdzuje našu snahu vyvíjať konkurencieschopné elektromobily pre čínsky trh," uviedol šéf aliancie Renault-Nissan Carlos Ghosn.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo