2018-02-12 04:10:00
Nehoda v Missouri
Nehoda v Missouri
Zdroj: ublikovania

VIDEO: Po nehode neostávajte v aute, ak sa dá, upaľujte preč

Nie nadarmo sa v autoškolách učí (aspoň dúfam), že po nehode na diaľnici treba čo najskôr opustiť auto.

Platí to samozrejme za predpokladu, že sa môžete hýbať. Diaľnice sú síce bezpečnejšie, ako bežné cesty, no ak sa už stane nehoda, riziko následnej zrážky na nich je väčšie. Pri vyšších rýchlostiach stúpa aj riziko závažnosti poranení. Preto treba havarované auto opustiť a dostať sa do bezpečia za zvodidlá. Riziko následnej nehody rastie aj so stavom vozovky, na čom má nemalý podiel počasie.

S príchodom zimy sa správy o reťazových nehodách na cestách a diaľniciach objavujú takmer každý týždeň. Ani sa niet čomu čudovať - vodiči nie sú zvyknutí na zhoršené klimatické podmienky. Neuvedomujú si riziko a nepripúšťajú si možné následky. Keď už ale dôjde k nehode, treba aspoň vedieť, ako správne zareagovať. Práve zlá reakcia po nehode takmer stála vodičku život. Na to, že má opustiť auto, asi zabudla v šoku po nehode.

Niektoré štáty na území USA sa v posledných týždňoch stretávajú s neobvyklými prívalmi snehu. Zima je v plnom prúde a zasnežené klzké cesty nie sú ničím výnimočným. V tomto týždni sa o tom dokonale presvedčili vodiči na cestách v americkom Missouri, kde zažili snehová peklo aj na diaľnici I-44. V hrozivo vyzerajúcich situáciách sa ocitli desiatky áut. Počasie na mnohých miestach spôsobilo rad dopravných nehôd. Medzi nimi bola aj hromadná nehoda desiatok áut, kde sa iba tesne vyhla smrti jedna vodička.

Zrejme neprispôsobila rýchlosť, alebo sa nevenovala riadenie a zozadu narazila do nákladiaku stojaceho v kolóne. Nehoda to iste nebola malá, pretože vo vnútri vozidla došlo evidentne aj k vystreleniu airbagov, však to horšie prišlo o niečo neskôr. Kým vodička sedela v havarovanom aute a písala správu svojmu priateľovi o tom čo sa ju práve stalo, všimla si v spätnom zrkadle blížiaci sa nákladiak. Mal evidentne namierené na jej auto a čo horšie – smeroval na dvere vodiča. Ženu takmer zmietol kamión – unikla do bezpečia v hodine dvanástej!

Na internete sa objavilo aj video, v ktorom sa žena snaží uniknúť zo svojho auta. Všimne si totiž, ako sa priamo na ňu rúti ďalší kamión. Únik na klzkej vozovke ale vôbec nebol jednoduchý. Caroline, ako sa vodička volala, síce okamžite otvorila dvere a snažila sa z vozidla čo najrýchlejšie dostať naozaj v hodine dvanástej. Cesta však bola pomerne šmykľavá, takže okamžite po opustení auta nasledoval tvrdý pád. Krátko potom sa dohrnul kamión, ktorého vodičovi sa našťastie podarilo nasmerovať vozidlo aspoň na zadnú časť sedanu, v ktorom Caroline pred chvíľou sedela. Potom už nasleduje náraz kamiónu, ktorý otočí jej biely automobil. Minul ju skutočne o vlások.

„Práve som písala môjmu priateľovi, čo sa mi stalo a potom som sa pozrela hore a videla som ako sa na mňa priamo valí kamión. Bola to najstrašnejšie vec, ktorú som kedy v živote videla. Myslela som, že umriem,“ popísala celú situácie vodička.

Ako zázrakom sa jej našťastie nič vážne nestalo. Podľa informácií utŕžila len niekoľko odrenín a modrín. Po svojom úteku nakoniec našla útočisko vo vedľa stojacom pick-upe, ktorého vodič celý dramatický moment natočil a neskôr zverejnil na internete. Odtiaľ sa dostal aj do niekoľkých amerických médií, vrátane Kansas City Star či do vysielania televízie KY3.

Dramaticky vyzerajúca situácia tak nakoniec skončila dobre. Celá dramatická situácia však mohla vyzerať celkom inak, keby Caroline nezostala vo vozidle ako terč a vybrala by sa po nehode do „bezpečného priestoru“, ako radí väčšina odporúčaní pri dopravných nehodách na diaľniciach. Hoci sa môže zdať, že automobil poskytne väčšie bezpečie, nie je to tak. Po havárii je väčšinou torzná tuhosť karosérie už narušená. Ak pri nehode vystrelili aj airbagy, je väčšina bezpečnostných preč.

Aj preto sa odporúča, ak je to možné, v každom prípade čo najrýchlejšie po nehode auto opustiť. Potom s nasadenou bezpečnostnou vestou označiť miesto nehody a odobrať sa na bezpečné miesto, odkiaľ treba kontaktovať príslušné orgány.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: SedaliaNOW

Komentáre k článku


Stream naživo