2017-12-29 16:50:00
Škoda Fabia R5
Škoda Fabia R5
Zdroj: Škoda auto

VIDEO: Najrýchlejšie taxi bolo pred Vianocami v Prahe

Sadli by ste si do taxíka, keby vám taxikára robil šampión v rely, Jan Kopecký?

Viac ako dvadsať vyvolených túto príležitosť dostalo a stálo to za to. Jan Kopecký vozil zákazníkov v súťažnej Fabii R5.Mal na to celkom dobrý dôvod...

Tím Škoda Motorsport tento rok prežil najúspešnejší rok od vstupu do sveta motoršportu. Oslávil to limitovanou edíciou najostrejšej Fabie súčasnosti, ale to nie je všetko. Šampión Jan Kopecký pražskými pred Vianocami povozil pražskými uličkami 23 vyvolených. V pretekárskej verzii Fabie R5 poslúžil ako taxikár.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Predvianočná Praha tradične láka státisíce ľudí, o fanúšikov pozdĺž „trate“ tak rozhodne nebola núdza. Škoda Fabia R5 ukázala, že aj v meste vie byť prekvapivo praktická. „To auto vzbudzuje rešpekt. Keď ho ľudia vidia a počujú, v prvej chvíli podvedome cúvnu. Nehrozí preto, že by som niekoho zrazil. Niektorí ale samozrejme naše auto poznajú, a keď si všimnú moje a Pavlove meno, zaklopú na okno a chcú podpis alebo spoločnú fotku. To je veľmi príjemné,“ povedal Kopecký.

Vozidlo do mesta vyrazilo v asfaltovom nastavení, pretekárske slicky však nahradili zimné pneumatiky. To aby sa Kopeckému lepšie driftovalo a auto toľko netrpelo. Tomu celý deň pomáhalo aj kropiace vozidlo. V uliciach Prahy sa R5 Taxi samozrejme držalo dopravných predpisov, na uzavretej ploche na Letnej to však Kopecký mohol poriadne rozbaliť. A hoci to občas bola dosť divoká jazda, všetci vystupovali nadšene.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

„Nikomu sa našťastie neurobilo zle, aj keď sme na to boli pripravení a mali sme aj vrecká na zvracanie vo farbách R5, podobné ako v lietadle. Nakoniec z nich ale ľudia mali hlavne pekný suvenír,“  konštatoval Kopecký, ktorý po Prahe najazdil celkovo 165 kilometrov.

„Taká vec sa často nedeje a určite za to patrí poďakovanie celému tímu Škoda Motorsport aj všetkým, ktorí to vôbec dovolili. Dostať také krásne auto do centra je niečo výnimočné,“ odkázal Kopecký.

Cez deň Kopecký urobil radosť „zákazníkom“ R5 taxi na stanovišti na Ovocnom trhu, po zotmení sa potom presunul do Dlouhé ulice, kde to pravidelne žije pestrým nočným životom. Ako vidno na videu, jazdu si neužili len samotní cestujúci, ale aj sám pretekár.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Spolujazdci to ale nemali jednoduché a okrem toho, že sedeli na horúcom sedadle spolujazdca, dostávali aj špeciálne úlohy. Museli napríklad zapínať stierače súťažného špeciálu, alebo navigovať. Vyskúšali si tak, čo všetko musí robiť Kopeckého kolega Pavol Dresler pri ostrom pretekaní.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo