2017-01-05 11:45:00
Škoda Motorsport 2016 wins
Škoda Motorsport 2016 wins
Zdroj: Škoda Motorsport

VIDEO Rely v Európe ozelenela. Fabia vládla pódiám. Pozrite si zostrih toho naj!

Škoda Fabia R5 ovládla rok 2016 v Európe i vo svete. Titul pre šampióna WRC2 a mnohé ďalšie.

Škoda Motorsport zažila toho roku jednu z najúspešnejších sezón v histórii. Vďaka novému rely špeciálu Fabia R5, vďaka posádkam a vďaka celému tímu získala majstrovský titul v kategórii World Rally Championship 2 a ďalších 13 titulov po svete vrátane toho českého a slovenského.

Posádka v zložení Esapekka Lappi a Janne Ferm získala majstrovský titul vo WRC2. V Česku dominoval Jan Kopecký, na Slovensku Pavel Valoušek, v Nemecku Fabian Kreim, v Belgicku Freddy Loix, vo Fia COCASUR (Južná Amerika) Gustavo Saba, vo Fia APRC (Austrália a juhovýchodná Ázia) Gaurav Gill a mohli by sme pokračovať. Viac ale vyjadrí video nižšie.

Pri jednom takom úspešnom vystúpení sme boli aj my. Ako diváci sme sa zúčastnili Barum Rely Zlín 2016, ktorá sa konala doslova za humnami, iba pár desiatok kilometrov za našimi hranicami. Rely patriaca do seriálu FIA Mistrovství Európy v rely (ERC) a do seriálu Autoklub Majstrovstvá Českej republiky v rely 2016 (MČR) sa odohrávala koncom augusta za horúcich letných dní, no ani sparno neodradilo tisíce divákov od sledovania tradičného podujatia.

Zdroj: Škoda Motorsport

Aj tu Fabia R5 dominovala výsledkovej listine, veď prvých 5 posádok došlo do cieľa práve na vozidle Fabia R5. No priebeh rely ani zďaleka nebol taký jednoznačný ako by sa mohlo zdať. Od začiatku pretekov ukazovala posádka Jan Kopecký/Pavel Dressler ostatným chrbát. V špeciále tentoraz odetom v červenej farbe sa ale zapotili viac než pri ostatných ročníkoch rely. Až takmer do cieľovej pásky im totiž dýchal na chrbát Rus Alexej Lukjaňuk na Fieste R5. Ten ale v poslednej erzete neustál tlak a skončil šestnásty. Kopecký na „Barumke“ získal celkovo už piaty titul, čím sa dozaista zapísal do histórie. Domáca rely bola pre Škodu skutočne úspešná a domáci fanúšikovia boli iste potešení.

Zdroj: Ján Hargaš

Keď sme sa predierali k najlepším miestam pri jednej z erziet, dali sme sa do reči so starším pánom, ktorý sám v lese sedel na rybárskej stoličke a sledoval dianie spoza pásky. „Kopecký a tí ďalší, tí sú inde, ale mňa bavia viac títo“ tvrdil, keď okolo preletela výrazne upravená Škoda 120 „S týmito je sranda.“ Vravel poukazujúc na fakt, že z tých najrýchlejších diváci veľa nemajú, preletia okolo a za pár sekúnd je po všetkom. Nižšie kategórie, s lokálnymi majstrami, to je to, čo je na domácich rely pretekoch azda najzaujímavejšie.

Zdroj: Ján Hargaš

I u nás má rely svoj úzky ale zato verný okruh fanúšikov. Je škoda, že sa týmto podujatiam nevenuje väčšia pozornosť. Mohla by sa, divácky rozhodne stoja za to a väčší počet fanúšikov by iste pomohol aj celému športu.

Zdroj: Škoda Motorsport

Už o pár dní sa naplno rozbehne nasledujúca sezóna rely športu. Symbolicky ju v Európe odštartuje prestížny pretek v Monaku. Kým sa ale tak stane, máme pre vás zostrih momentov zo sezóny 2016, ktorú si fanúšikovia motorizmu značky Škoda budú dlho pamätať. Pripájame tiež našu fotogalériu z rely v Zlíne.

Zdroj: Ján Hargaš

jh

Komentáre k článku


Stream naživo