2019-07-24 16:01:42
Audi Q3 Sportback
Audi Q3 Sportback
Zdroj: Audi

FOTO: Audi Q3 Sportback – športovejšie strihnutý variant Q3

Moderná doba prináša nespočetné karosárske varianty. Toto je štvordverové kupé SUV.

Banda štvordverových kupé SUV sa rozrastá. Audi má ďalšie želiezko v ohni. Chceme k nemu postaviť obdobných konkurentov od nemeckej prémie? Tak dobre, poďme do toho, ale varujem vás, bude to ťažké. A nie náhodou pretože Audi sa nesnaží kopírovať svojich dvoch najväčších konkurentov, naopak. Snaží sa nájsť škulinky na trhu medzi modelmi BMW a Mercedes a vopchať tam svoj model. Tak vzniklo Audi Q8, také je aj Audi Q7, no a také je aj Audi Q3 Sportback.

Nie je to ani priama konkurencia pre model X2, nie je to ani konkurent pre X4 a nie je to konkurent ani pre GLA, či GLC Coupé. Q3 Sportback stojí medzi nimi. Aby to automobilka zvýraznila, nezvolila mu označenie Q4, ale Q3 Sportback. Isteže píšem najmä o rozmeroch, nepochybne i o cenách. Toto je odpoveďou nielen na otázku: chcel by som Q3, nemáte ale niečo športovejšie? Ale tiež na otázku: X2 je málo, no X4 je veľa, nemáte niečo medzi?

Zdroj: Audi

Že si tieto otázky nikto nepoloží? Omyl vážení, toto zákazníci chcú, ak tomu neveríte, nie ste zákazník, pre ktorého je toto auto šité na mieru.

Q3 Sportback vychádza z modelu Q3 – šokujúco. Má ale plynulejšie zvažujúcu sa líniu strechy. Ponúkne obdobné motorizácie, výbavu, doplnky, avšak dizajnový prísľub vyššej dynamiky a tiež menší batožinový priestor. Ale o málo, iba čo pod sklo toho narvete menej.

Audi Q3 Sportback má dĺžku 4,5 metra, šírku 1,84 metra a výšku 1,56 metra. Rázvor je 2,68 metra. Je to teda auto ku ktorému má z vymenovaných najbližšie (Audi Q3) Mercedes GLA (dĺžka 4,417; rázvor 2,699). Auto ponúkne vyššiu výšku, ťaží pri nej z výraznejšieho prepojenia na pôvodný model Q3. Aj preto ponúka 530 litrov v batožinovom priestore, zadné sedadlá sú posuvné o 130 mm a nad hlavou je i napriek výraznejšie sa zvažujúcej línii strechy dostatok priestoru i pre mierne vyšších než je priemer.

Zdroj: Audi

Kabínu môžete vybaviť nastaviteľnými a vyhrievanými prednými sedadlami, ambientným osvetlením s 30 farbami, batožinový priestor môžete rozdeliť do dvoch častí vekom, sedadlá môžete vymeniť za športové s kontrastným prešívaním a v kabíne sa tiež môže vyskytnúť vyšší podiel finišu z Alcantary – napríklad na prístrojovom paneli, či lakťovej opierke.

Displeje, displeje. Aj pri Q3 Sportback platí, že digitálny prístrojový štít má 10,25 palcu, pritom je v základe. Dotykový stredový displej má 10,1 palca. Za príplatok je dostupný Audi virtual kokpit s uhlopriečkou 12,3 palca.

Zdroj: Audi

Audi sa spojilo s Amazonom, aby svojim zákazníkom poskytlo možnosť hlasového ovládania. Alexa ponúka nielen prehrávanie hudby, či audiokníh, ale tiež 80 000 „zručností“. Stručne a skrátka, cez Alexu zabudovanú rovno do Audi môžete hlasovým ovládaním vyžadovať aj napríklad ovládanie spárovaných smart zariadení, či smart domácnosti – napríklad si pred príjazdom domov pustiť klimatizáciu, alebo sa informovať o rôznych POI, či napríklad urobiť nákup potravín (ak sa nachádzate v zemi, kde sú tieto služby dostupné). Alexa je lokalizovaná do slovenčiny i češtiny, no jej schopnosti sú v súčasnosti obmedzené, angličtine rozumie najlepšie.

Medzi ďalšie značky produktov, ktoré na výpočte konektivity treba spomenúť je napríklad CarPlay, či Android Auto. Spomenúť treba tiež prémiový 3d audio systém od Bang a Olufsen.

Zdroj: Audi

K bohatej prémiovej výbave nemožno nezarátať matrix led svetlá, adaptívne tlmiče, progresívne riadenie a asistenta pre riadenie. Dve z menovaných – adaptívne tlmiče a progresívne riadenie patria ku kľúčovým prvkom vo výpočte charakteristík jazdných vlastností vozidla. Ako názov Sportback – športový zadok naznačuje, ostrejšie jazdné manévre autu nie sú cudzie.

Starajú sa o to taktiež motorizácie. Od jesene bude Q3 dostupné v dvoch verziách – 45 TFSI Quattro S Tronic a 35 TDI S Tronic. Benzínový variant má k dispozícii 169 kW (230 k) a naftový ponúkne 110 kW (150 k). Naftový variant s manuálnou prevodovkou a pohonom všetkých kolies príde krátko po štarte predaja. Neskôr pribudne výkonnejší naftový motor i základný benzínový motor s 48 Voltovou mild-hybridnou asistenciou.

Nemecká cena za naftovú verziu 35 TDI začína na 40 200 eur. Benzínová Q3 Sportback 45 TFSI bude za 46 200 eur.

Zdroj: Audi


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo