2017-03-11 04:40:00
Suzuki Swift 2017
Suzuki Swift 2017
Zdroj: Suzuki

FOTO + VIDEO: Suzuki predstavilo v Ženeve novú generáciu modelu Swift

Suzuki Swift prichádza v novom balení a na novej platforme. Je menšie, no pritom priestrannejšie.

O vzhľade a genetickom základe nového Svišťa vieme už nejaký ten piatok. Automobil prináša nový dizajn exteriéru aj interiéru. Vyzerá sviežo a hravo. Malé autíčko nie je len o aktualizovanom dizajne. Stojí na novej platforme zdieľanej s modelom Baleno. To znamená, že je ľahšie, no pritom výrazne pevnejšie než predchodca. Vyššia pevnosť konštrukcie znamená vyššiu bezpečnosť bez potreby dodatočného spevňovania a to sa zas spätne vracia k úbytku hmotnosti. Auto štartuje na hmotnosti 840 kilogramov a končí tesne pod jednou tonou (980 kg) v závislosti od verzie, čo z neho robí jedno z najľahších áut v segmente.

S väčším Balenom nezdieľa len platformu HEARTEC, ale tiež segment. Konkrétne segment B. Kým však Baleno stojí na jeho vrchole /rozmery/, Swift je na opačnom konci. Kým úlohou Balena je konkurovať najpraktickejším autám v triede, Swift je tu pre športovanie a zábavu.

Swift je malé auto, navyše o 15 milimetrov menšie než predchodca. Zato má ale o 20 milimetrov väčší rázvor a je o 40 milimetrov širšie, pritom o 15 mm nižšie. To znamená mnohé, v prvom rade je auto priestrannejšie v kabíne, no zároveň sľubuje lepšie jazdné vlastnosti. Kolesá sú umiestnené viac v rohoch karosérie, to spolu s nižším postojom a ťažiskom a zároveň vyššou tuhosťou dáva predpoklady na skutočne zaujímavé „motokárové“ jazdné vlastnosti.

Podkapotou nájdeme to, čo na trh priviezol väčší brat Baleno. Základ tvorí atmosférický nepriamovstrekový štvorvalec s duálnymi vstrekovačmi a s objemom 1,2 litra Dualjet s maximálnym výkonom 66 kW (90 k). Nad ním stojí priamovstrekový prepĺňaný trojvalec 1,0 Boosterjet s maximálnym výkonom 82 kW (112 k). K dispozícii bude aj tzv. mild hybrid ponúkajúci SHVS technológiu s generátorom ISG schopným fungovať aj ako elektromotor využívajúcim rekuperáciu brzdnej energie na zníženie záťaže benzínového motora v situáciách s najvyššou záťažou (akcelerácia). Stručne, to čo naberie pri brzdení, vráti motoru pri zrýchľovaní.

Zdroj: Suzuki

Swift je prvým Suzuki disponujúcim (za príplatok) pokročilým systémom na rozpoznávanie hroziaceho nebezpečenstva pred vozidlom. Informácie získava z jednookej kamery schopnej rozoznávať objekty pred autom na strednú a dlhú vzdialenosť a lejzrovým senzorom na krátku vzdialenosť a v noci (teším sa, keď „lejzer“ pred autom Suzuki vysvetlí, hádam že to nebude laserové ukazovadlo...).

jh

Komentáre k článku


Stream naživo