2016-04-28 09:25:00
Smart Brabus ForTwo, ForTwoCabrio,
Smart Brabus ForTwo, ForTwoCabrio, ForFour 2016
Zdroj: Smart Brabus

Hanba pre Brabus? Smart ForTwo a ForFour Brabus majú 109 koní

Hovoriť o 0,9 litrovom prepĺňanom trojvalci s výkonom 109 koní ako o športovcovi je absurdné.

Veru tak, motor 0,9 TCe s výkonom 80 kW (109 k) a krútiacim momentom 170 Nm nedosahuje hodnoty, ktoré by vyrážali dych a preskočiť ich vie kadejaká Dacia...

Kedysi však niekto múdry niekomu asi vravel niečo o tom, že všetko je relatívne... Keď začínate na parametroch 66 kW (90 k) a 135 Nm, vyššie uvedené parametre znamenajú nárast potenciálu o približne štvrtinu. Nehovoriac o tom, že zatiaľ čo 109 koní v 1,5 tonovom aute môže byť aj málo, pri vozidle s hmotnosťou 900 kilogramov to neznie až tak zle.

Veru tak, Brabus na autosalóne v Číne predstavil novú generáciu Smartov ForTwo, Cabrio a ForFour so svojim hrdým menom. Tuner zameraný na vozidlá značky Mercedes predstavil svoj tuning pre najmenšie autá na svete. Značka Smart vyrábajúca „nudné mestské“ vozidlá tak razom ponúka verzie s menovkou, ktorú si každý spája s výkonom minimálne 600 koní, s brutálnym vzhľadom, exkluzívnym interiérom a exkluzívnou cenou.

Lenže tak ako je malý Smart, tak je malý aj tuning Smarta. Verzia Brabus ani v jednom z prípadov neponúka dychberúce parametre. Avšak zábava s týmito vozidlami je takmer istá.

Brabus totiž nezameral svoju pozornosť iba na výkon a priebeh krútiaceho momentu, ktorého maximum je dostupné od 2000 ot/min. Auto od základov prekopal. Upravil podvozok, pridaním stabilizátorov zlepšil jazdné vlastnosti, upravil program ESP, prevod riadenia, kompletne vymenil výfuk, pridal launch control, upravili interiér, pridali kvalitnejšie materiály, exkluzívne farby a iné.

Zdroj: Smart Brabus

Vďaka týmto úpravám zvládne Smart šprint z 0 na 100 km/h... (čo už je samo o sebe skvelá správa, no nie? :) )... šprint z 0 na 100 km/h za 9,5 sekundy, čo je so štandardným časom prepĺňaného dvojspojkového Smarta 11,3 sekundy rýchlejšie takmer o dve sekundy. Maximálna rýchlosť ForFour je 180 km/h a tam už končí všetka sranda.

Výsledkom je mimoriadne stabilná a tuhá zadnokolka s rýchlou dvojspojkovou prevodovkou, svižným motorom a prekvapivo dobrým zvukom. Hračka prioritne určená pre čínsky trh sa bude predávať aj v Európe a určite sa pár kúskov predá. Veď predávala sa aj predchádzajúca generácia Brabusáckeho Smarta a keďže táto je rýchlejšia a výkonnejšia, pôjde na dračku... Smart Brabus ForTwo môže byť váš za 19 710 eur, alebo 20 520,-.

Zdroj: Smart Brabus

jh

Komentáre k článku


Stream naživo