2015-07-23 11:40:00
Nehoda
Ilustračné foto
Zdroj: SITA

VIDEO Máte v aute internet? Hackeri vás nasmerujú do stĺpa a vy tomu nezabránite!

O problémoch s bezpečnosťou moderných áut sa už hovorí dlho. Teraz si môžete pozrieť ako to funguje.

Predstavte si, že ste si práve kúpili nové auto (čo nie je práve ťažké predstaviť si). Má všetky moderné vychytávky, po ktorých ste túžili. Má navigáciu, adaptívny tempomat, automatické parkovanie, automatické brzdenie, predchádzanie kolízii, stráženie jazdného pruhu a má tiež možnosť pripojiť sa na internet. Pochopiteľne sa snažíte z auta vyťažiť maximum. Pripojíte sa na internet, používate aplikácie, asistentov, deti prostredníctvom wi-fi surfujú počas jazdy na nete. Jednoducho super.

Počas jazdy vám však začne blbnúť rádio. Samé pridáva hlasitosť, prelaďuje stanice. Potom sa zapnú ostrekovače a chŕlia vodu na čelné sklo a vy pomaly nič nevidíte. Dostanete pocit, že asi blbne elektronika. Lenže potom začne auto samovoľne brzdiť, vypne motor na diaľnici a keď si myslíte, že to nemôže byť horšie, auto sa opäť rozbehne a namieri si to rovno do najbližšieho stĺpu, alebo stromu.

Ako vystrihnuté zo sci-fi? Nie, neúprosná realita a aktuálna hrozba.

Dvaja „dobrí“ hackeri už vyše roka pracujú na programe, ktorý dokáže pomocou bezpečnostnej chyby v kóde infotainmentu Uconnect v autách značky Jeep vykonať všetky vyššie zmienené činnosti a ešte viac. Stačí, že je auto pripojené, alebo sa občas pripája na internet a hacker tisíce kilometrov od samotného auta si môže nielenže vystreliť z vodiča, no môže spôsobiť fatálnu nehodu, či dokonca dopravný kolaps.

Moderný automobil je vo svojej podstate počítač na kolesách. Nejde len o sledovanie údajov z navigácie, či hranie sa s rádiom, keď už hackeri zistia IP adresu auta, dokážu sa dostať do systému, môžu posielať príkazy priamo riadiacej jednotke vozidla ako i všetkým asistenčným systémom, brzdám a vy s tým neurobíte nič.

Vo videu nižšie hackeri Charlie Miller a Chris Valasek dokumentujú, čo všetko dokážu na modernom aute, konkrétne na Jeep Cherokee. Samozrejme to robia tak, aby neohrozili nikoho bezpečnosť, no všetci dobre vieme, že nie každý človek na svete má dobré úmysly.

Títo dvaja chceli naozaj pomôcť a aj pomohli. Chrysler, ktorý vlastní Jeep na základe ich podnetu vytvoril bezpečnostnú záplatu, ktorá by mala takýmto problémom zabrániť. Lenže opäť treba pripomenúť, že moderné auto je počítač na kolesách, netreba priveľmi bádať v pamäti, či na internete, aby sme si uvedomili, že bezpečnostné záplaty sú len reakciou na odhalené nebezpečenstvo. Vždy sa nájdu hackeri, ktorí sú o krok či dva pred „záplatami“.

V prípade osobných počítačov je ochrana rozšírená a investujú do nej nielen vlády, ale tiež súkromné firmy a jednotlivci. Nikto predsa nechce, aby sa mu ktokoľvek na svete dostal k fotografiám v počítači, k dokumentom, či k bankovému kontu. Lenže zatiaľ čo tu ide o informácie, peniaze a súkromie, v prípade áut ide o životy.

Problematikou ochrany moderných vozidiel „prepojených“ so svetom sa však venuje len málokto. Aj z toho dôvodu na problém daní páni upozornili.

Video síce informuje o bezpečnostnej chybe v prípade Jeepu, vôbec však nejde len o Jeep. Ide o každé jedno auto s prístupom na internet (a to v akejkoľvek forme), i keď sú autá tejto značky najzraniteľnejšie.

Pripomenúť treba, že toto všetko zvládli iba dvaja hackeri bez úprav auta a na diaľku. Niečo obdobné je možné spraviť aj v autách bez prístupu na internet, čo už dokumentovali dávnejšie, stačí sa napojiť fyzicky. V prípade pripojenia na diaľku cez internet by však nikto nezistil, čo sa stalo a že napríklad za smrteľnou nehodou nie je nepozornosť vodiča... A čo blížiace sa autonómne autá, budú mať poistný vypínač?

 

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo