2015-07-23 13:20:00
Discover More Tour 2015
Discover More Tour 2015
Zdroj: Luis Castilla

Motocykel ako univerzálny jazyk na Discover More Tour 2015

Luis Castilla má za sebou siedmy týždeň po najlepších trasách Európy, ktoré môžete brázdiť spoločne s ním na motocykli.

Píše o tom cestopis formou blogu a my vám prinášame jeho trefné postrehy, ktoré spísal do krátkych poznatkov po absolvovaní cesty v Nórsku.

Cesty ako forma poznávania - Od svojho detstva som sníval o cestovaní po ďalekých krajinách. Pri čítaní kníh ako Simbad a Gulliver, Ostrov pokladov, či Cesta do stredu Zeme som objavil jednu spoločnú myšlienku: cesty môžu človeka naučiť mnoho vecí o svete i človeku samotnom, možno aj viac ako akákoľvek iná skúsenosť.

To je istotne aj prípad môjho dobrodružstva! Od chvíle, kedy sme odštartovali našu veľkolepú jazdu v Londýne, až po dnešok, kedy som si vychutnal dokonalé popoludnie v Bergene, som sa naučil celý rad vecí, ktoré vo mne ostanú po zvyšok života.

 

Zdroj: Luis Castilla
Zdroj: Luis Castilla

Doba, ktorá spája...

Možno jedna z najdôležitejších lekcií, ktorú som behom celého putovania dostal, je poznanie, že náš čas a vek je pravdepodobne najlepší z celej našej histórie pre cestovanie a spájanie sa s ostatnými ľuďmi. Máme luxus lingua franca, ktorý umožňuje vzájomnú komunikáciu obrovskému množstvu ľudí, bez ohľadu na kultúrny, náboženský alebo etnický pôvod. Zároveň v súčasnosti disponujeme najsofistikovanejšou sieťou ciest, mostov, tunelov a trajektov v dejinách ľudstva, a keď prirátame ešte leteckú dopravu a internet, môžeme do značnej miery povedať, že fyzické bariéry (ako sú hory, rieky, oceány a samotné vzdialenosti) prestali byť pre naše tisícročie, čo sa týka komunikácie, dôležité.

Motocykel – nástroj pre búranie bariér

Avšak, v rámci komunikácie existuje ešte stále bariéra, ktorá nám bráni prežiť plnšie a zmysluplnejšie zážitky pri interakcii s ostatnými, a to je bariéra, ktorú máme každý v sebe. Môže mať mnoho podôb: plachosť, ľahostajnosť, strach z neznámeho, neochota baviť sa o svojich nápadoch a zvykoch. Práve v tomto ohľade môže byť cesta na motocykli život meniacou skúsenosťou, ktorá búra bariéry medzi ľuďmi.

Zdroj: Luis Castilla
Zdroj: Luis Castilla

V posledných 7 týždňoch – pri cestách z Londýna do Dubrovníka, z Bari do Bergenu – mi motocykel umožnil, aby som bol vystavený zvedavosti ostatných. Tiež takto spoznať pestrú škálu ľudí. Spočiatku sa zdalo, že jediné, čo nás spája, je iba motocykel. Ale neskôr som zistil, že to bola iba zámienka k prekonávaniu bariér medzi nami a k pochopeniu, čo všetko máme spoločné. Zdieľame totiž v skutočnosti viac, než sa domnievame. História, genetika, zvyky, rituály, technológie – všetkom čo nám len napadne. Sme jeden druh v mnohých variantách, jeden národ, jedna planéta s jediným účelom: Existovať.

Motocykel ako zámienka

Skutočnosť, že mi Street Glide umožnil stretnúť sa s toľkými rôznymi ľuďmi je známkou toho, že motocykel naozaj spája. Ak ma moja cesta niečo naučila, tak potom fakt, že pre dosiahnutie našich snov a všetkého, čo naozaj potrebujeme, je to dobrá zámienka. Už ste ju objavili aj vy?

Moju cestu môžete sledovať tiež na Twitteri a Instagrame, kde nájdete tweety a fotky, ktoré priebežne pridávam a budem pridávať každý deň po dobu celého Harley-Davidson Discover More Tour. K dispozícii som tiež na Facebooku, Twitteri a Instagrame, kam postujem ďalšie aktualizácie z môjho úžasného európskeho dobrodružstva.

„Životnú cestu“ Luisa Castillu a viac informácií o projekte Discover More Tour či zdieľanie tých najlepších trás v Európe nájdete na: www.greatestrides.eu

 

Harley-Davidson

Harley-Davidson Motor Company vyrába customy, cruisery a touringy. Ďalej ponúka kompletnú radu motocyklových dielov, doplnkov a oblečenia značky Harley-Davidson. Pre viac informácií navštívte webové stránky H-D na www.harley-davidson.cz

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo