2021-04-21 14:07:00
Toyota Bz X Concept
Toyota Bz X Concept
Zdroj: Toyota

FOTO+VIDEO: Toyota bZ4X - Zmes písmen s významným odkazom. Elektromobil mení hru

Toto je koncept prvého elektrického automobilu od Toyoty na novej platforme e-TNGA.

 

 

Toyota predstavila nový elektromobil. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby sme Toyotu dobre nepoznali. Jej dlhodobý odpor voči čisto elektrickým automobilom prekonáva až model, ktorý má ťažko zapamätateľné označenie. Pritom však má zreteľný odkaz a má byť prvým zo série nových áut s označením bZ. Toto je teda bZ 4X. bZ je "subbrand" alebo označenie elektromobilov značky Toyota. Presne je to beyond Zero. 

Toyota totiž s novým elektromobilom neprichádza preto, lebo ju do toho núti konkurencia. Ale preto, lebo je to ďalší krok. A s týmto krokom chce ísť značka ešte ďalej ako ostatní. Chce sa dostať až za uhlíkovú neutralitu a urobiť tak pre nás, našu budúcnosť a budúcnosť našej planéty ešte viac. Znie to pekne vzletne, ale to je oficiálne stanovisko. Písmená 4X tak označujú pohon všetkých štyroch kolies. 

Koncept vozidla karosársky najviac pripomína model zvaný Harrier. Ide o auto stojace v skupine áut ako C-HR a RAV4. Toto vozidlo sa do Európy nevozí, rozmerovo je o niečo väčšie ako RAV4, no je uhľadenejšie s väčším dôrazom na crossoverovosť, než na súvečkovosť. A kto chce vymyslieť ešte hlúpejšie novotvary, nech sa hlási u súdruha Žinčicu. 

Úplne stačí povedať, že bZ 4X je taká uhladená elektrická RAVka. Nie je to pravda, ale mohla by byť. 

Zatiaľ nepoznáme detaily, Toyota len vyhlásila, že auto patrí do strednej triedy, ponúkne konkurencieschopný dojazd a bude mať elektrický pohon všetkých kolies. Zaujímavý je volant konceptu. Koncept volantu nájdete v pretekárskych autách, na twitteri Elona Muska a samozrejme v aute zvanom K.I.T.T.. 

Zdroj: Toyota

Dôležité je ešte spomenúť, že pre novú platformu e-TNGA Toyota zvolila spoluprácu s ďalšími značkami, pričom každý z partnerov do portfólia príbehov a technických inovácií prispel svojou mierou. Partnermi pri novej platforme sú Suzuki, Subaru, Daihatsu a čínsky BYD. Tento konkrétny automobil, teda cBzX4, teda BzX4, teda bZ4X je výtvorom úzkej spolupráce medzi Toyotou a Subaru. Očakávať tak môžeme kolegu od Subaru s obdobnými parametrami (zatiaľ žiadnymi) a obdobnými rozmermi (zatiaľ žiadnymi). Pozrite si auto vo videu vyššie a v galérii nižšie. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Toyota

Komentáre k článku


Stream naživo