2017-02-18 04:55:00
Opel Ampera-e 2017
Opel Ampera-e 2017
Zdroj: Opel

Dostupný elektromobil Opel Ampera-e má dojazd až 520 kilometrov. Už sa vyrába

Opel Ampera-e dvojča Chevroletu Bolt už schádza z výrobných liniek a čoskoro dorazí do Európy.

Opel Ampera-e mala mať oficiálny dojazd podľa meraní NEDC okolo 400 kilometrov. Dnes je ale jasné, že je to o kus viac – dojazd podľa NEDC – nového európskeho cyklu je 520 kilometrov. Opel pritom dojazd hodnotil aj na základe realistickejšieho cyklu WLTP, ktorý nahradí NEDC. Podľa neho má auto dojazd 380 km na plné nabitie. Bežné jazdenie tak prinesie dojazd v rozmedzí 250 až 400 km v závislosti od dynamiky. Mať na jedno nabitie diaľničný dojazd 250 kilometrov, to už nie je na zahodenie, čo poviete? Opel navyše tvrdí, že 30 minútové nabíjanie na rýchlonabíjačke s výkonom 50 kW dodá ďalších 150 km.

Za podnetný dojazd môžu batérie umiestnené v podvozku s celkovou kapacitou 60 kWh a tiež úsporný elektromotor s maximálnym výkonom 200 koní a krútiacim momentom 360 Nm. Automobil má maximálnu rýchlosť limitovanú na 150 km/h, aby príliš rýchlo neťahal šťavu z batérii.

Ampera-e pritom nie je žiadna buchta. Z nuly na 50 km/h zrýchli za 3,2 sekundy a z nuly na 100 km/h zrýchli za 7,3 sekundy.

„Prinášame elektrické auto plne využiteľné na každodenné používanie. Nie je to eko-luxusné auto, ani nejaká v bežnej praxi nevyužiteľná vecička a nie je koncipované ani ako druhé auto v rodine. Opel dokazuje, že elektromobilita môže byť dostupná pre omnoho širšie publikum vďaka najpokročilejším technológiám,“ povedal šéf Oplu Dr. Karl-Thomas Neumann.

Ako sa však vraví, neuverím, kým neuvidím, a keď uvidím, tak uvidím... Skrátka, o využiteľnosti tohto automobilu presvedčí iba jeho odskúšanie na vlastnej koži. Našliapnuté ale má dobre, uvidíme akú Opel pre toto kompaktné, no priestranné auto vyrobí cenovú ponuku. Video nižšie zachytáva zostrih výrobného procesu tohto auta. Očakávame, že cena sa bude pohybovať okolo 40 000 eur bez zarátania dotácie (- 5000 eur). Každopádne môže byť cena o niečo nižšia, keďže v USA začína Bolt na 37 500 USD.

jh
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo