2016-11-10 18:55:00
Mercedes S 500 Plug-in
Mercedes S 500 Plug-in Hybrid 2015
Zdroj: Daimler

Oficiálne: Príspevky na kúpu elektromobilu či hybridu na Slovensku až 5000 eur!

Kupujete auto? Zvážte elektromobil alebo hybrid. Už od zajtra platia príspevky vo výške 5 resp. 3-tisíc eur.

Na podporu rozvoja elektromobility pôjde suma 5,2 milióna eur. Päť miliónov bude z recyklačného fondu a 200.000 eur bude z prostriedkov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR. Oznámil to dnes v Bratislave minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD).

Nový automobil na čisto elektrický pohon získa príspevok 5000 eur a v hybridnej kombinácii s doplnkovým spaľovacím motorom dostane nový vlastník dotáciu 3000 eur.

"Je to prvý konkrétny krok k tomu, aby sme podporili rozvoj elektromobility na Slovensku. Rádovo sa ročne na Slovensku predá asi 70 elektromobilov a keď poviem úplne štatistiky, na cestách Slovenskej republiky jazdí asi 250 elektromobilov a asi do 600 automobilov, ktoré majú hybridný pohon. To znamená, že majú aj klasický spaľovací motor a sčasti sa nabíjajú z elektrickej zásuvky. Tento počet na automobilovú veľmoc je skutočne slabý a my by sme chceli zvýšiť počet týchto áut. Tá primárna snaha je zvýšiť počet týchto áut do konca budúceho roka na nejakú tisícku," povedal Žiga.

Základnou podmienkou je, aby išlo o nový, doposiaľ neregistrovaný automobil predávaný na Slovensku vo verzii plug-in, teda s batériou dobíjateľnou elektrickou energiou prostredníctvom zásuvky.

Zdroj: Kia Motors

Prezident ZAP SR Juraj Sinay vyjadril presvedčenie, že príspevok pomôže pri rozhodovaní pri kúpe automobilu. Zároveň vyjadril nádej, že táto aktivita pomôže synergicky naštartovať aj rozšírenie nabíjacej infraštruktúry.

O príspevok na kúpu môže požiadať občan, podnikateľský subjekt, ale aj mestá a obce. Ide o kategóriu M1 teda osobné automobily a N1-malé nákladné automobily do celkovej hmotnosti 3,5 tony. Priamo pri kúpe sa vyplatí len časť príspevku a zvyšok počas dvoch rokov registrácie. Sleduje sa tým zabránenie špekulatívnemu vývozu za hranice.

Podpora kúpy elektromobilov sa začína v piatok 11. novembra 2016 a bude trvať do konca roka 2017 alebo do vyčerpania prostriedkov.  

Čo si vybrať? 

Elektromobilov na Slovensku je v ponuke menej ako hybridov, no hybridy má v ponuke takmer každá automobilka. Elektromobil momentálne ponúkajú značky ako Mercedes (trieda B), BMW (i3 a i8) Volkswagen (Golf, UP), Nissan (Leaf), čoskoro pribudne aj Renault (Zoe) a Opel (Ampera-e). Medzi hybridmi vynikajú autá od Toyoty, ktorá hybridizovala v podstate každý model v ponuke (od malého Yarisu až po Rav4 a podobne). Hybrid ponúka aj Ford, Volkswagen a mnohí ďalší. Po schválení dotácii sa môže ponuka alternatívnych automobilov ešte rozšíriť. 

Zdroj: Toyota
Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Volkswagen AG

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo