2015-04-08 14:15:00
Ferrari Dino?
Ferrari Dino?
Zdroj: carbuzz.com

Ferrari plánuje „lacný“ model! Postaví sa proti Porsche 911, či proti AMG GT

To, čo sa nikdy nemalo stať, sa predsa stane. Malé Ferrari by mohlo oživiť „lacné Ferrari“ menom Dino.

Nízka cena v prípade superšportových značiek neznamená, že čoskoro bude mať Ferrari každý, kto doteraz jazdil v autách do 10 000 eur. Lacné Ferrari znamená, že jeho cenovka by sa mohla pohybovať na úrovni 150 000 eur. Čo je približne o 50 000 eur menej než koľko treba zaplatiť za súčasné najlacnejšie Ferrari – Californiu.

Dino bola značka, akási podznačka Ferrari, ktorú Scuderia uplatňovala na „neplnokrvné“ modely, ktoré mali menej než 12 valcov, čo bol na prelome 70-tych a 80-tych rokov štandard pre značku. Cieľom bolo ponúknuť Ferrari za nižšiu cenu.

Úvahy o lacnom Ferrari tu boli už po niekoľko rokov, avšak až teraz sa zdá byť čas, kedy by sa Ferrari mohlo ocitnúť aj v  populárnom segmente, kde doteraz suverénne kraľuje Porsche 911.

Podmienky na vývoj tohto vozidla poskytol odchod doterajšieho šéfa značky Lucu di Montezemola, ktorý bol presvedčený zástanca línie, podľa ktorej malo Ferrari neúprosne obmedzený počet vyrobených vozidiel a tiež predávalo len najsilnejšie superšporty.

Nový šéf Ferrari a zároveň hlava celého koncernu FCA, pod ktorý Ferrari patrí Sergio Marchionne však chce zo značky urobiť lepšie zarábajúci biznis. To dokumentoval jednak na vstupe Ferrari na burzu, ale tiež podporovaním úvah o lacnom Ferrari.

Dnes sa zdá, že úvahy prechádzajú do reality a Ferrari skutočne ponúkne vozidlo pre širšie vrstvy obyvateľstva (no nie až tak široké, aby si svoje Ferrari mohol kúpiť hocikto). Podľa informácií portálu Motortrend by „nové Dino“ malo mať Podkapotou benzínový biturbo šesťvalec V6, ktorý Ferrari v súčasnosti vyrába pre druhý taliansky klenot – Maseratti. To znamená, že rozmery malého Ferrari by sa mohli pohybovať na úrovni nádherného vozidla Alfa Romeo 8C, ktoré pripravené rendery aj dosť pripomínajú.

Ján Hargaš
ZDROJ: Motortrend

Komentáre k článku


Stream naživo