2014-03-17 11:27:21
Audi Online Traffic Light
Audi Online Traffic Light Information informuje vodiča, koľko času zostáva do zhasnutia červeného svetla.
Zdroj: Audi

Audi rozozná zelenú na semafore, jazda bude plynulá a ušetrí sa palivoo

Červená na semaforoch? To je minulosť. Značka Audi nasadí novú technológiu.

Vďaka nej „ovládne“ semafory a pomôže ušetriť milióny litrov paliva. Nový systém od Audi vám pomôže, aby ste stihli zelenú. Prepínanie svetiel síce nezvládne, ale presnejšie to bude fungovať tak, že nová funkcia vo vozidlách bude online ukazovať farbu na semaforoch a podľa toho prispôsobíte jazdu. Je založená na komunikácii novej technológie s riadiacim systémom dopravy pomocou internetového pripojenia. Preto tento unikátny systém vie vopred, akou rýchlosťou máte ísť, aby ste na križovatke stihli voľný smer. Novinka má dosť veľavravné a "ultrakrátke" meno - Audi Online Traffic Light Information.

Neustále pripojený

Audi očakáva vďaka nasadeniu tohto systému výrazné zníženie množstva spotrebovaného paliva. Má sa to dotknúť nielen áut vlastnej značky, ale očakáva sa aj celospoločenský prínos. Ako to však celé zabezpečiť? Nová funkcionalita získava potrebné údaje z centrálneho počítača, aby vedela predpovedať čas do zmeny červeného svetla na zelené, o čom informuje vodiča ikonkou a časovým údajom na displeji palubného počítača. Na to potrebuje non-stop internetové pripojenie.

Zdroj: Audi
Zdroj: Audi

Štart-stop systém bude ako Sibyla

Celý systém bude prepojený so systémom štart-stop. Auto vám teda naštartuje automaticky päť sekúnd pred zelenou, pričom vám povie, aká svieti aktuálna farba napriek tomu, že nevidíte na semafor.  Na displeji sa objaví aj odpočet času státia na červenej priamo na obrazovke pod volantom a rýchlosť, ktorou treba ísť, aby vodič plynule stihol ďalšiu zelenú. Toto však nie je nič nové, len prenesené priamo do auta. Kedysi tak totiž fungovali špeciálne návestia, ktoré ukazovali v úsekoch medzi križovatkami rýchlosť. 

Konečne by dostal reálny zmysel systém štart-stop, aby aj ušetril palivo. Reálne sa tak deje totiž až po približne 20 sekundách státia auta, záleží od typu a veľkosti motora. Audi navyše uvádza, že podľa ich prepočtov sa plynulou jazdou pomocou tohto systému znížia o 15 percent emisie a rovnako to zníži spotrebu paliva. Keby mali systém všetky autá, bolo by to vraj až 900 miliónov litrov.

Zdroj: Audi
Zdroj: Audi
 

Novinka sa predstavila ešte na výstave spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Aj keď je systém podľa oficiálnych údajov automobilky už hotový, stále ho ešte testujú v praxi v Nemecku a Taliansku. Reálne spustenie však možno očakávať v Spojených štátoch amerických. Nevie sa však kedy by to malo byť a v ktorých krajinách, kde o autá tejto značky nie je až taký záujem, respektíve kde napríklad chýba centrálny systém správy dopravy.

Jozef Vydra
ZDROJ: Audi of America, autoweek.com

Komentáre k článku


Stream naživo