2023-03-02 18:30:00
Hyundai Rottem K2ME
Hyundai Rotem K2ME
Zdroj: Hyundai Rottem

Hyundai vie, čo je dnes potrebné: Tento nový model je pripravený na nové výzvy

Hyundai K2ME je celkom nový prírastok do rodiny vozidiel juhokórejského koncernu.

Vedeli ste, že koncern Hyundai nevyrába len autá značky Hyundai? Vyrába aj autá značky Kia... A okrem toho množstvo ďalších vecí, medzi ktorými vyniká aj nový hlavný bojový kórejský tank, ktorý do výzbroje získalo napríklad Poľsko. Ide o tank s názvom K2 Black Panther a verzia, na ktorú sa pozeráte je exportná verzia pre krajiny na ďalekom východe. 

K2 Black Panther je už druhá generácia hlavného bojového tanku vyrobeného v Južnej Kórei, na ktorom sa podieľal domáci priemysel. Miera zapojenia domácich firiem je však v prípade K2 výrazne väčšia a K2 je vecou národnej hrdosti Južnej Kórei. Toto vozidlo vyrába dcérska spoločnosť s názvom Hyundai Rotem.

Najzaujímavejšími prvkami tohto tanku je fakt, že je kombináciou know-how západu, Ruska a výpočtovej a komunikačnej technológie Južnej Kórei. Tank má viacero podobností s dnes populárnym Leopardom 2, no zároveň má unikátny reaktívny pancier, na ktorého začiatku bol ruský tank T80, ktorý si Kórejci koncom deväťdesiatych rokov detailne preštudovali a svoj pancier založili práve na ňom. Podľa niektorých majú K2 viacero slabých stránok, no práve na nich popracoval koncern pri tvorbe exportnej verzie K2ME. 

Verzia K2ME má nové pancierovanie, má vysoké komunikačné schopnosti, zlepšené chladenie a ďalšie.

K2 bez problémov dokáže mieriť a strieľať za jazdy na ciele do vzdialenosti takmer 10 km. Má taktiež solídnu pasívnu i aktívnu bezpečnosť, radarový systém dokáže zachytiť mierenie protitankovou strelou, vie automaticky namieriť vežu a hlaveň požadovaným smerom, vie o hrozbe informovať okolie a vie aktivovať ochranný systém, ktorý vypáli dymovnicu v ideálnom čase a do ideálneho smeru tak, aby znížil presnosť streľby, vie tiež registrovať káblom navádzané strely, ktoré nemajú vlastný radar. 

Tank má byť ovládaný troma členmi posádky, no v núdzovom prípade sa hovorí o dvoch, dokonca o jednom členovi posádky. Tank by mal byť schopný zachytávať, zaznamenávať a zamieriť nepriateľské ciele automaticky. 

Zdroj: defence24.pl, twitter.com

Podkapotou K2 sa nachádzajú dve verzie naftového prepĺňaného motora s dvanástimi valcami s výkonom cca 1100 kW, ktorý sám o sebe má hmotnosť 1,8 či 2,5 tony. Tank vďaka nemu dosahuje maximálnu rýchlosť cca 70 km/h a na jednu 1296 litrovú nádrž vie zájsť pekných 450 km. 

Poliaci tanky K2 kupujú spolu s americkými Abramsami. K2 sú menšie i lacnejšie ako americké tanky, podľa Poliakov sa tak budú skvele dopĺňať. 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo