2022-10-01 19:35:00
Predné brzdové svetlo
Predné brzdové svetlo
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Zelená, keď idem, zelená keď brzdíš. Čo poviete na slovenský vynález?

Na cestách TSK pokračujú s testovaním predných brzdových svetiel na autách.

Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) začali vo štvrtok testovať predné brzdové svetlá na motorových vozidlách. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Lumaco Paula Ďuranová.

"Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok na automobile. Spoločnosť vyvíja technológiu, vďaka ktorej chodci na priechodoch pre chodcov zistia, či auto spomaľuje a či môže bezpečne prejsť cez cestu," doplnila hovorkyňa s tým, že predné brzdové svetlo je dôležité aj pre vodičov, ktorí ho vidia v spätnom zrkadle.

Testovanie bude podľa nej trvať deväť mesiacov na 3000 motorových vozidlách najmä v Trenčianskom samosprávnom kraji a v mestách Trenčín, Prievidza, Partizánske a Žilina, ale aj v Bratislave a v Nemecku. Výsledky testovania budú smerovať k zavedeniu predného brzdového svetla do praxe na území Slovenska i celej Európskej únie.

Zelené predné brzdové svetlá budú testovať na autobusoch, taxíkoch, donáškových a iných vozidlách. Súčasťou testovania bude aj prieskum verejnej mienky účastníkov cestnej premávky (vodičov, cyklistov, chodcov).

Podľa hovorkyne TSK Lenky Kukučkovej budú svetlá umiestnené aj na vozidlách prímestskej dopravy SAD Trenčín a Prievidza, na automobiloch Správy ciest TSK a na služobných vozidlách Úradu TSK.  

Na Slovensku projekt realizuje Žilinská univerzita, hlavnými partnermi sú Trenčiansky samosprávny kraj a mestá Trenčín, Prievidza, Partizánske a Žilina. Vývoj svetiel financovala z vlastných zdrojov spoločnosť Lumaco.  

Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

_______________

Názor Podkapotou: Čokoľvek čo má šancu zlepšiť bezpečnosť premávky, obzvlášť bezpečnosť najzraniteľnejších účastníkov - chodcov a cyklistov, má zmysel. Pokiaľ sa v testovaní preukáže, že chodci tomuto zariadeniu rozumejú a vnímajú ho správne, malo by byť na každom vozidle vrátane motoriek. Poznámka na okraj tu však vždy bude. Budú si to svetlo chodci všímať? Pomôže im svetielko dbať zvýšenú pozornosť pri vstupe na vozovku? Bude svetielko naozaj zvyšovať bezpečnosť, alebo naopak môže vytvoriť nové krízové situácie, napríklad v momente, keď vodič spomalí len pre výtlk a chodca striehnuceho na zelené svetielko si nevšimne... Čo poviete vy? Dajte vedieť v ankete a/alebo v diskusii nižšie. 


 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo