2022-08-08 01:00:00
Vodíkový autobus od Mobility
Ilustračné foto
Zdroj: Mobility & Innovation Production

Vo Zvolene začínajú jazdiť prvé z nových autobusov MHD

Vo Zvolene začínajú jazdiť prvé z nových vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD).

TASR o tom informoval hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že autobusy majú jednotný vzhľad, vo farbách mesta. "Postupne bude v uliciach mesta jazdiť 24 úplne nových autobusov. Pribudnú k nim ešte ďalšie štyri, na ktoré sa podarilo získať peniaze z eurofondov," uviedla zvolenská primátorka Lenka Balkovičová. Dodala, že autobusy sú bezbariérové. Sú v nich tiež miesta vyčlenené pre telesne či zrakovo postihnutých jednotlivcov. Mesto podotýka, že vozidlá spĺňajú emisnú normu Euro 6.

Podľa Svatušku je obnova vozidlového parku súčasťou zmluvy, ktorá vzišla z minuloročného verejného obstarávania. Jej víťazom sa stala spoločnosť Slovenská autobusová doprava Zvolen, keď ponúkla za prepravné služby cenu vo výške 2,04 eura bez DPH za odjazdený kilometer. "Čo sa týka 24 autobusov, ich nákup rieši dopravca v rámci celkovej vysúťaženej ceny za služby spojené s prepravou," doplnil s tým, že na kúpu ďalších štyroch autobusov získala samospráva nenávratný finančný príspevok vo výške 1.162.442,80 eur.

Hovorca tiež potvrdil, že o zvyšovaní cien cestovného v MHD pre rastúce ceny pohonných hmôt mesto neuvažuje. Pripomenul, že je to aj pre neustále klesajúci počet ľudí cestujúcich verejnou dopravou. Zvýšenie cestovného by mohlo podľa neho ešte viac umocniť tento trend. "Naopak, veríme, že rastúce ceny pohonných hmôt môžu prispieť k prehodnoteniu spôsobu individuálnej dopravy," spomenul.

Mesto Zvolen tarifnými podmienkami určuje maximálne ceny cestovného v mestskej hromadnej doprave. Tá je v prevádzke na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme. Uzatvorili ju mesto Zvolen a dopravca Slovenská autobusová doprava Zvolen. Podľa materiálu, ktorý TASR poskytol Svatuška, cena základného cestovného lístka zaplateného v hotovosti je 0,60 eura.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo