2021-11-16 01:00:00
Arriva autobus
Arriva autobus
Zdroj: TASR

Droba: Chýba sto vodičov, aj dnes to bude zlé. Arriva: robíme, čo sa dá

Novému regionálnemu dopravcovi v Bratislavskom kraji, spoločnosti Arriva, chýba zhruba 100 vodičov.

Novému regionálnemu dopravcovi v Bratislavskom kraji, spoločnosti Arriva, chýba zhruba 100 vodičov. Po rokovaní s dopravcom pre pondelkový výpadok regionálnych autobusových spojov to vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraj Juraj Droba s tým, že k podobnému výpadku dôjde aj v utorok (16. 11.). Od Arrivy požaduje, aby do deviatich pracovných dní prišlo k "citeľnému zlepšeniu". Prioritou sú najmä spoje, ktoré vozia deti do školy a ľudí do práce. K zlepšeniu musí podľa Drobu prísť najmä v okresoch Senec a Pezinok

      "Dostali 'nôž na krk', aby problém do veľkej miery vyriešili," povedal Droba. Na otázku, či je v hre aj vypovedanie zmluvy s Arrivou, odpovedal, že všetky scenáre sú otvorené. Šéf BSK uviedol, že je rovnako nahnevaný ako obyvatelia kraja. "Dotklo sa to tisícok ľudí, ktorí nemali pristavené autobusy," podotkol s tým, že došlo k výpadku okolo 30 percent spojov.
      Nový dopravca Arriva sa podľa Drobu zaviazala podpisom zmluvy s BSK k tomu, že od pondelka bude v plnom rozsahu poskytovať prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Keďže sa tak nestalo a došlo k výpadkom viacerých spojov (najviac citeľné v okresoch Senec a Pezinok), predseda BSK inicioval rokovanie s vedením Arrivy.
      Dopravca deklaruje dostatočný počet autobusov. Problém má však s nedostatkom vodičov, chýba mu ich približne 100. "Dohodli sme sa, že Arriva vyplatí každému vodičovi, ktorý uzavrie pracovnú zmluvu, náborový príspevok vo výške 1000 eur. Každému vodičovi, ktorý prinesie nového kolegu-šoféra, vyplatí bonus vo výške 300+300 eur. Zmiernia sa tiež sankcie pre vodičov, napríklad za nedodržanie predpísanej spotreby," priblížil Droba.
      BSK zároveň valorizuje platy vodičov o päť percent už budúci rok, teda o rok skôr, ako bolo plánované, a potom každý rok o ďalších päť percent. Kraj s dopravcom sa zároveň dohodli, že technické problémy s predplatenými kartami a informačnými systémami v autobusoch budú do konca týždňa odstránené. "Vyzývam dopravcu, aby vodičov čo najskôr zohnal," podotkol šéf BSK.
      Zároveň potvrdil, že pre tento výpadok spojov budú Arrivu čakať zrejme sankcie vyplývajúce zo zmluvy. "Budem trvať, aby boli čo najvyššie. Vyrubovať sa však budú až po uplynutí istého časového obdobia," skonštatoval. Cestujúcim odporúča, aby v týchto dňoch sledovali aktualizované cestovné poriadky. Kraj podľa neho hľadá aj iné formy alternatívnych možností prepravy ľudí.
      V Bratislavskom kraji zabezpečuje od pondelka regionálnu autobusovú dopravu nový dopravca – spoločnosť Arriva, ktorá nahradila dopravcu Slovak Lines. BSK s Arrivou ako víťazom tendra podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur.

Arriva: pracujeme na tom, aby sme výpadky v BSK čo najskôr nahradili

Nový regionálny autobusový dopravca v Bratislavskom kraji, spoločnosť Arriva sa vo svojom úvode borí s nedostatkom vodičov. Chýba mu ich zhruba 100. Dopravca priznal, že z tohto dôvodu v pondelok došlo asi na 50 linkách k obmedzeniam. Dotkli sa najmä okolia Pezinka a Senca. Arriva prosí cestujúcich o pochopenie a deklaruje, že priebežne pracuje na tom, aby výpadky čo najskôr nahradila.

"Pokračujeme v zazmluvňovaní vodičov. Napríklad v pondelok ráno prišli uzavrieť zmluvu dvaja bývalí zamestnanci pôvodného dopravcu. Od utorka (16. 11.) už budú voziť cestujúcich. Hneď ako budú linky obsadené vodičmi, doprava sa vráti k bežným cestovným poriadkom," uviedla pre TASR riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

Keďže sa mnohí cestujúci v pondelok sťažovali, že im neprišiel spoj v obvyklom čase, dopravca upozorňuje, že od pondelka sú v platnosti zmeny cestovných poriadkov. "Niektoré linky boli skrátené, zmenené či nahradené inou linkou," podotkla Helecz. Nové cestovné poriadky nájdu cestujúci na webe dopravcu.

V prvý deň prevádzky prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji poukazuje Arriva na verejnú súťaž, z ktorej vzišla ako víťaz. "Arriva ponúkla v súťaži najlepšiu ponuku. Bývalý dopravca aj príslušné inštitúcie využili všetky možné lehoty na podávanie námietok a na ich posudzovanie na maximum. To skrátilo dobu prípravy na zabezpečenie verejnej autobusovej dopravy v kraji na minimum," skonštatovala Helecz. Aj napriek krátkemu času od podpisu zmluvy s objednávateľom služby Bratislavským samosprávnym krajom (začiatok októbra) deklaruje, že pripravili dostatok moderných autobusov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo